Így akarták befolyásolni Sorosék a szerbiai választásokat

Szerbia és a Nyugat-Balkán fontos, Soroséknak is, akik pénzt és időt nem spórólva próbáltak beavatkozni a választásokba.

2023. 12. 22. 20:02
The Obama Foundation "Democracy Forum" in New York
USA-OBAMA/ Fotó: BRENDAN MCDERMID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat-Balkán és így Szerbia is  mindig egy stratégiailag fontos geopolitikai területnek számított, erre tökéletesen rámutatott az illegális migráció 2015-ös berobbanása óta eltelt idő is. Fontos szerepet játszik Európa biztonságában, ezért nem mindegy, hogy kinél van a politikai hatalom. Alex Soros és a Soros-birodalom ezért is fordított kiemelt figyelmet a mostani szerbiai parlamenti választásokra, írja a Tűzfalcsoport.

Az Open Society Foundations, azaz a Nyílt Tásdadalom Alapítványok, Soros György alapítványa szinte a világ összes országában megtalálható, és aktív hálózatával a milliárdos spekuláns saját érdekeit figyelembe véve rengeteg civil szervezetet pénzel.

Ezeken a szervezeteken keresztül tudja elkezdeni az építkezését egy országban. Módszerén nem változtat, több lépésben épül be az ország életébe, saját érdekei szerint befolyásolja a politikát.

Így tett Szerbiában is. A Balkan Insight a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) egy angol nyelvű honlap, amelyen a napi hírek mellett, elemzéseket és mélyebb cikkeket lehet olvasni több országgal kapcsolatban, de ezek főleg a balkáni országok. 2019 óta pedig már Magyarországra is kiterjesztették ezt az oldalt. A szerkesztőség jelentős részét a helyi újságírók adják. Évente több mint 200 helyi újságíró cikkeit publikálják, többnyire a programjaikban részt vett korábbi újságíróikat. Ezek az oldalak hálózatot alkotnak, egymásra hivatkoznak, díjakat osztanak egymásnak. 

A Balkan Insight minden évben kihozza az év hőseit, így lett 2021-ben a Nyomtass te is! mozgalom, ami a 2022-es választásokon segítette a külföldi befolyásolási botrányba keveredett ellenzéki összefogást. Ez egy ingyenes, közösségi terjesztésű hírújság amelyet az eDemokrácia Műhely Egyesület ad ki, és céljuk, hogy baloldali hírportálok rövidített cikkeit juttassák el minél több emberhez. A két A/4-es oldalból álló újságot bárki szabadon kinyomtathatja és terjesztheti.

Az eDemokrácia Műhely Egyesületet Soroshoz köthető liberális értelmiségiek alapították 1998-ban: L. László János újságíró a Demszky-érában a Budapest Portál felelős szerkesztője volt, Sükösd Miklós, a Közép-Európai Egyetem docense (1996–2009) szakmai vezetője volt a szervezetnek. Partnereik között szerepel a Norvég Alap és az Ökotárs Alapítvány (LMP pártalapítványa volt).  

Legalább már három Soros-alapítvány által kiírt pályázatot nyertek, és bár tevékenységük egy részét az átláthatóságot megkövetelné, valahogy a honlapjukon elérhető 2016-os, 2017-es közhasznúsági jelentésben annyi szerepel, hogy nemzetközi forrásból kaptak támogatást. Semmi több.

Ez esetben is a megszokott módon találhatjuk meg Sorosékat a „donorok” között, azaz úgy, hogy álcázva jelenik meg valamelyik támogatóként, esetleg támogatókként.

Viszont a lapot kiadó szervezetnek, a BIRN-nek a partnerei között található az Átlátszó, a Belgrade Centre for SecurityPolicy (amit többek között az OSF is finanszíroz 400 ezer dollárral), a Belgrade Open School (amit a Fund for an Open Society Serbia pénzel), valamint a Direkt36 és a CEU is. De ami ennél is fontosabb, hogy a térségben fellelhető valamennyi Nyílt Társadalom Alapítványok iroda fel van sorolva a partnerek között: a Kosovo Foundation for Open Society – KFOS, az Open Society Foundation Serbia, Open Society Fund Bosniaand Herzegovina, és végül az Open Society Foundation Albania.

A szerbiai választások előtt nem sokkal megjelent a Balkan Insight oldalán egy cikk A szerbek egyre kevésbé félnek a rezsim választási ijesztgetéseitől címmel.  

Ebben azt sugallják, hogy a kormányzó párt megfélemlít embereket, hogy rájuk szavazzanak – persze névtelen beszámolókra hivatkozva, illetve egy olyan, Centre for Research, Transparency and Accountability nevű szervezetre, amelyet a USAID-en és a National Endowment for Democracyn keresztül az amerikai demokraták pénzelnek.

Kicsit több mint egy hónappal az előre hozott szerb választások előtt tartott a Nyílt Társadalom Alapítványok–Nyugat-Balkán és a Rockefeller Testvérek Alapja a délkelet-európai régióban működő adományozók harmadik fórumát. Több mint 120 állami és magánadományozó és a nyugat-balkáni „filantróp szervezetek” mintegy 150 képviselője vett részt az eseményen.

A megbeszélés eredménye az lett, hogy útnak indították a Nyílt Társadalom Alapítványok–Nyugat-Balkán elnevezésű szervezetet, ami azért is érdekes, mert eközben Nyugat-Európában sorra zárnak be Soros-szervezetek irodái, azaz jól látszik, hogy Alex Soros úgy döntött, hogy amit akartak, azt elérték nyugaton, most a Balkánon és a közép-európai régión lesz a hangsúly.

Már ezelőtt is próbáltak Sorosék belenyúlni a szerb belpolitikába, 2000-ben a Slobodan Milosevic megbuktatásán dolgozó Szrgya Popovic kiképzését is többek között ők fizették.

Borítókép: Alexander Soros (Fotó: Brendan McDermid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.