Így kerülné meg Brüsszel a magyar vétót az ukrajnai pénzek ügyében

Két tervet is felvázolt az Európai Unió vezetése arra az esetre, ha nem sikerülne meggyőzni a magyar kormányt.

Forrás: Financial Times2023. 12. 27. 13:40
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles
Orbán Viktor az EU vezetőivel tárgyalt Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az EU vezetői a hónap elején nem tudtak megállapodni az Ukrajnának javasolt 50 milliárd eurós négyéves csomagról, a tisztviselők alternatívákat kerestek, hogy megmentsék Kijevet a fenyegető költségvetési válságtól, ha nem sikerül megoldani a blokk nézeteltéréseit – írja a Financial Times (FT) brit üzleti napilap. A lap meg nem nevezett uniós munkatársakra hivatkozva arról számolt be, hogy ezt az adósságmodellt tartják a legpraktikusabbnak a több fontolgatott lehetőség közül.

 

Az EU korábban 2020-ban hasonló konstrukciót alkalmazott, hogy a világjárvány idején további finanszírozást biztosítson a tagállamoknak.

Bár a konkrét feltételeket még nem véglegesítették, a terv szerint nem minden tagállamnak kellene pénzügyi garanciát vállalnia – hanem csak a legjobb hitelminősítéssel rendelkezőknek –, így megkerülhető lenne az egyhangú támogatás szükségessége és Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Az FT idézett egy tisztviselőt, aki azonban megjegyezte, hogy bár technikai probléma nem áll a program útjában, politikailag bonyolultabbnak bizonyulhat.

Egy másik megfontolás alatt álló tartaléklehetőség az idén alkalmazott finanszírozási struktúra továbbgörgetése, amelynek keretében az EU 18 milliárd euró olcsó hitelt nyújtott Ukrajnának, néhány hónapra, de akár egy évre is. Ehhez a lehetőséghez az országok minősített többségének egyetértésére lenne szükség. 

Az FT szerint ennek ellenére az Európai Bizottság állítólag továbbra is reménykedik abban, hogy az eredeti 50 milliárd eurós csomagot jóváhagyják, és legkésőbb márciusig ki is fizetik Kijevnek az első részletet. Brüsszel ugyanis megígérte Ukrajnának, hogy legkésőbb márciusig biztosítja a finanszírozást.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra a második) egyeztetést folytat Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel (jobbra a harmadik), Olaf Scholz német kancellárral (jobbra), Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével (balra) és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (balra a második) az EU-csúcs megkezdése előtt Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.