Kulcsfontosságú közvetítői szerepben lépett fel Meloni az EU-csúcson

Az olasz kormány nézőpontja, hogy egységesnek kell lenniük az uniós tagállamoknak.

2023. 12. 15. 13:57
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Budapest, 2023. szeptember 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfõ tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtókommentek szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kulcsfontosságú közvetítői szerepet töltött be az Ukrajna csatlakozásáról szóló brüsszeli csúcson. Az olasz kormány nézőpontja, hogy egységesnek kell lennie az uniós tagállamoknak, ehhez pedig a párbeszéd a legmegfelelőbb út. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozó előestéjén egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral és Emanuel Macron francia elnökkel. Az olasz–német–francia találkozót követően az olasz diplomaták elkezdték egy magyar–olasz kétoldalú tárgyalás szervezését, amelyre végül a reggeli órákban került sor.

A magyar kormányfő a brüsszeli tárgyalások megkezdése előtt első körben Olaf Scholz német kancellárral, Emanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

Az olasz sajtó szerint nem véletlen, hogy az ötök találkozóján nem vett részt Giorgia Meloni. Ennek az lehetett az oka, hogy az olasz–magyar fél közötti kapcsolatok kevésbé feszültek, Meloni másképp kívánt hatást gyakorolni magyar barátjára. Az olasz miniszterelnöki hivatal közlése szerint az olasz kormányfő a reggeli órákban kétoldalú tárgyaláson kívánt egyeztetni Orbán Viktorral. Diplomáciai források szerint az egyeztetések célja az volt, hogy közös stratégia születhessen a kijelölt témák megvitatásakor annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a magyar vétó, mely meghatározó lett volna az uniós intézmények számára.

Az elemzések szerint Giorgia Meloni kiváltságos csatornának számít az Orbán Viktorral való kapcsolattartásban. Az olasz közvetítések eredményének tekinthető, hogy a magyar miniszterelnök végül úgy döntött, távol maradt a szavazás során. Ezzel a lépéssel nem vállalta a felelősséget, ugyanakkor nem akadályozta meg a döntéshozatalt sem. Az olasz sajtó úgy véli, a magyar miniszterelnök célja többek között az, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn Melonival, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek európai pártcsalád elnöke. Ez az az európai alakulat, amelyhez a Fidesz a legközelebb áll, bár vannak olyan területek, melyeken igen eltérő állásponton vannak. Ilyen például Ukrajna támogatása.

Sajtóelemzések szerint a magyar kormányfő döntését az is befolyásolhatta, hogy hónapok óta azon dolgozik, hogy a Fidesz csatlakozhasson a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz.

Az olasz lapok azt is kiemelik, hogy Meloni kitűnő kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal. Ezt bizonyítja a szeptember 14-ei Demográfiai Csúcson való részvétele, ahol elismerően szólt a magyar kormány családpolitikájáról. Ezt támasztja alá Novák Katalinnal való baráti kapcsolata is. Az olasz lapok szerint a múltbéli szoros baráti kapcsolatok azonban kevésnek bizonyulnának a Meloni által vezetett alakulathoz való csatlakozáshoz, ha Magyarország nem közeledne az olaszok és a lengyelek Ukrajnával kapcsolatos álláspontjához. Novák Katalin augusztusi kijevi látogatása ugyanakkor a nyitás jeleként értékelendő. Meloni végül úgy kommentálta, összetett tárgyalások voltak, de büszke arra, hogy Itália központi szerepet játszott az eredmények elérésében. 

Meggyőződése, hogy a külpolitikában mindenkivel párbeszédet kell folytatni, csak így születhetnek meg a legideálisabb megoldások. Antonio Tajani olasz külügyminiszter azt hangsúlyozta, Magyarországnak tudomásul kell vennie, hogy az uniós tagországoknak egységesen kell fellépniük, és ez Ukrajna csatlakozásának kérdésére is érvényes.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.