„Mennyi pénzt öntünk még ebbe a fekete lyukba?” – ezt gondolják Ukrajnáról zárt ajtók mögött az EU-ban

Csütörtökön kezdetét veszi az év talán legfontosabb Európai Tanács csúcstalálkozója.

2023. 12. 14. 6:40
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas rangú uniós tisztviselők és diplomaták szerint Magyarország elszigetelt az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos álláspontjával – írta legújabb cikkében a brüsszeli Politico hírportál. Ezt követően azonban beismerik, „négyszemközt” már sokan bevallják: az ukrajnai háború már egyáltalán nem élvez prioritást a legtöbb uniós vezető mindennapjaiban. 

A kételyek egyre erősebbek. Mennyire kétségbeejtő a helyzet a harctéren? Mennyi pénzt öntünk még ebbe a fekete lyukba?

– idézi a portál az egyik névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselőt. Megjegyezte, erősödnek azok a hangok, melyek szkeptikusak Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban, példaként pedig Ausztriát említette. A Politico szerint a jövő évi európai választások is rontanak Kijev esélyein, mivel az uniós vezetők nem akarják, hogy állampolgáraik úgy gondolják, Ukrajnát előrébb helyezik, mint őket. 

Ezért hét tagállam azt javasolta, hogy a Kijevnek szánt ötvenmilliárd eurós támogatást más európai prioritásokhoz, például a migráció kezelésére szánt forrásokhoz kell költeni.

Ahogy arról lapunk már többször beszámolt, csütörtökön veszi kezdetét az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója, ahol Ukrajna EU-tagsága és a háború sújtotta ország további támogatása lesz terítéken. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország jelenlegi formájában nem támogatja a háborúban álló ország európai integrációját, mivel a javaslat megalapozatlan és rosszul előkészített. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.