„Minden nap olyan volt, mint a pokol” – elengedett túszok számoltak be az élményeikről + videó

Volt olyan idős izraeli asszony, akinek az oxigénpalackját is elkobozták a terroristák, mások a száraz kenyéren osztoztak.

2023. 12. 10. 8:43
null
Tel-Aviv, 2023. december 7. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetõk a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szombaton közzétett megható videóban a kiszabadult izraeli túszok megosztották a Hamász palesztin terrorista szervezet fogságában átélt hátborzongató élményeiket, bepillantást engedve az elszenvedett terrorba. A közzététel egybeesett azzal, hogy Tel-Avivban több ezer izraeli  gyűlt össze a művészeti múzeum előtti „Elraboltak tere” névre átkeresztelt téren.

A videóban megszólalt többek között a 21 éves Maya Regev, aki az október 7-i terrortámadás során lőtt sebet kapott. Egy izraeli kórházban elvégzett műtét után kerekesszékből beszélve mesélt a héthetes fogság alatt átélt mindennapos kínokról, és úgy jellemezte, hogy minden nap olyan volt, mint a pokol, irreális félelem, éjjel nem lehetett aludni.

A fiatal lányt nemrég engedték ki a kórházból.

Testvére, a 18 éves Itay, aki szintén kiszabadult túsz, ugyancsak az állandó éhség és félelem érzéseit ismételte.

A videóban több idős nő vallomása látható, akik fogságban voltak. A 77 éves Ophelia Roitman, akit október 7-én raboltak el, elmesélte, hogy milyen körülmények között tartották őket fogva úgy, hogy

nem láttak fényt, és hogy a túléléshez apró kenyérdarabokat kellett megosztaniuk. Az idős asszony kísérteties párhuzamot vont a holokauszt borzalmaival. Egy másik nő arról a nyomasztó élményről számolt be, hogy a Hamász katonái elkobozták az éjszakai alváshoz nélkülözhetetlen oxigénkészülékét.

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.