Német kémek leleplezve

Az 1941-es német inváziót beépített ügynökei révén előre megjósolta a szovjet hírszerzés és elhárítás.

2023. 12. 20. 20:51
null
Washington, 2017. január 4. A washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum által 2017. január 4-én közreadott, keltezetlen kép a korábbi szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynökei által 1970 körül használt, kabátba rejtett fényképezõgépek egyikérõl. A lencsét a dupla gombsoros kabát jobb oldali középsõ gombjaként álcázták, a kém pedig a kabátzsebbe rejtett, a lencséhez kábellel csatlakozó készülék expozíciós gombja megnyomásával rögzített képeket. Kabátba rejtett modelleket ez idõ tájt nem csupán a Szovjetunióban, de Európában és Észak-Amerikában is széles körben alkalmaztak. (MTI/EPA/Nemzetközi Kémmúzeum) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitleri hadigépezet 1941. június 22-én indította meg végül sikertelen hadműveletét a Szovjetunióval szemben a második világháborúban. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azonban nemrég előásott információk alapján arról tudósított, hogy egy izgalmas kémjátszma révén a szovjetek már a támadás előestéjén értesültek az agresszióról.

Pavel Kuprin, a Szovjetunió Állambiztonsági Népbiztossága Leningrádi Területi Hivatalának vezetője egy dekódolt táviratot küldött az NKVD – a mai orosz hírszerzés elődje – vezetőjének, Vszevolod Merkulovnak arról, hogy a német SFG cég június 22-ig kivonja szakembereit Leningrádból és a következő napokban megkezdődnek az ellenségeskedések. Az információt az elnöki könyvtár tette nyilvánossá.

A szovjet hírszerzés és az elhárítás együttműködése során sikerült az egyik német diplomatát, Ernst Kestringet – aki a német hírszerzésnek dolgozott a Szovjetunióban – lehallgatni, így bizalmas információkat tudtak meg a szovjetek a támadás valószínűségéről – nyilatkozta a Ria Novosztyinak a különleges szolgálatok kutatója, Oleg Matyejev.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Nemzetközi Kémmúzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.