Oroszország figyelemmel kíséri az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat

Magyarország elég független ország ahhoz, hogy megvédje saját érdekeit, Oroszország figyelmesen tanulmányozza az uniós döntéshozatali gyakorlatról szóló médiajelentéseket – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Forrás: RIA Novosztyi2023. 12. 15. 12:07
Oroszország diplomáciai úton akarja lezárni a konfliktust, de ha kell, „az utolsó töltényig” harcolni fog az ukrán területekért, mondta a Kreml szóvivője.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben csütörtökön az EU-csúcson úgy döntöttek, hogy tárgyalásokat kezdenek Ukrajnával és Moldovával a jövőbeni uniós tagságukról. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a csúcson nem vett részt a szavazáson, azt mondta, maga az Európai Bizottság is elismerte november 8-i ajánlásaiban, hogy Ukrajna még nem teljesítette a tagsági tárgyalások megkezdésének három feltételét – emlékeztet a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Orbán szerint ha az EU döntése az Ukrajnával való tárgyalások megkezdéséről azzal fenyeget, hogy a magyarokra nézve negatív gazdasági következményekkel jár, Budapest „behúzza a kéziféket” – tették hozzá. 

Nem a mi dolgunk, hogy ezt kommentáljuk. Magyarország is szuverén ország, Magyarországnak is megvannak a saját érdekei. Magyarország egyébként sok más európai országgal ellentétben elég határozottan védi az érdekeit, ami egyébként lenyűgöz bennünket

– mondta Peszkov, amikor arról kérdezték, hogyan reagál a Kreml Orbán kijelentéseire. 

Emlékeztetett Vlagyimir Putyin elnök szavaira, miszerint „nem szabad azt gondolni, hogy Magyarország és számos más ország, amelyik védi az érdekeit, oroszbarát”.

A Kreml szóvivője megerősítette az orosz elnök szavait, és azt is kifejtette, hogy mit gondolnak az EU és Magyarország viszonyáról:

Egyáltalán nem oroszbarátok, csak tudatosak, elég függetlenek ahhoz, hogy megvédjék a saját érdekeiket. És ez az Európai Unió ügye. Magyarországnak az Európai Bizottsággal való kapcsolata nem a mi dolgunk

Oroszország figyelemmel kíséri a médiában megjelent beszámolókat az EU döntéshozatali gyakorlatáról, zárta gondolatait Peszkov. 

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz elnök éves sajtótájékoztatóján Moszkvában, 2021. december 23-án (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.