Szánalmas módon támadja Magyarországot a Guardian publicistája

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkével függesztené fel Magyarország jogait egy brit publicista.

2023. 12. 09. 12:47
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnától elkezdve az éghajlati válságig az uniót sokkhatások sújtják. Nem engedheti meg magának többé, hogy Magyarország átverje – írja a Guardian szerzője alapján a Mandiner.  A cikk szerzője, Alexander Hurst szerint a lengyel és a magyar illiberális kormányok évekig védték egymást az uniós szintű következményektől, „miközben otthon leépítették a demokráciát és a polgári jogokat”.

Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) párt aláásta a jogállamiságot, az igazságszolgáltatást, a nők jogait és a médiát; a Putyin-párti Orbán Viktor Magyarországon ugyanezt tette, és most azzal fenyeget, hogy meghiúsítja Ukrajna esetleges uniós csatlakozásának hivatalos megkezdését, amelyre a 27 vezető jövő heti csúcstalálkozóján kerülne sor

 – írja a szerző.

Mint azt a Guardian újságírója írja, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy feloldja a Magyarországnak szánt, de jelenleg a jogállamiság megsértése miatt visszatartott tízmilliárd euró zárolását, cserébe Orbán Viktor ukrajnai együttműködéséért. 

Ez rövid távon ostobaság lenne, hosszú távon pedig káros, mivel precedenst teremtene a jövőbeni leendő autokraták számára, hogy az Orbán-féle viselkedés nem jár komoly következményekkel” 

– hangsúlyozza a szerző. A cikk írója teljesen feleslegesnek nevezte Emmanuel Macron meghívását.

Az EU-nak végre van lehetősége arra, hogy fellépjen az ellen a konkrét fenyegetés ellen, amelyet Orbán Viktor jelent a jogállamiságra, a demokráciára és az unió saját működőképességére nézve. Ezt most ki kell használnia

 – vélekedik. A szerző Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét említi, amely lehetővé teszi egy tagállam tagsági jogainak felfüggesztését.

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó MTI/Balogh Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.