Tárgyalóasztalhoz ül Erdogan a görög miniszterelnökkel

Törökország és Görögország kapcsolatait évek óta feszültségek és viták sora árnyékolja be.

Forrás: MTI2023. 12. 02. 21:21
ERDOGAN, Recep Tayyip
Dubaj, 2023. december 1. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 1-jén. A december 12-ig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintû cselekvési csúcstalálkozóval kezdõdnek, amelyen a civil társadalom vezetõi mellett az állam- és kormányfõk is részt vesznek. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új korszakba léphetnek a török–görög kapcsolatok Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint, aki az ENSZ Dubajban rendezett éghajlatváltozási csúcstalálkozójáról (COP28) hazatérőben adott, a török elnöki hivatal által közzétett interjújában elmondta, december elején Görögországba utazik.

Remélem, új korszak köszönt be a két ország viszonyában

– fogalmazott Erdogan, hozzátéve, hogy görögországi látogatásán az eltérő álláspontokat és az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatokat szeretné megvitatni Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel.

Ankara és Athén októberben, évek óta tartó feszültséggel terhes távolságtartás után kezdett ismét tárgyalásokat. Az Égei-tenger felségjogai és az ott található nyersanyagok, például a földgáz kitermelése körül kialakult nézeteltérések miatti többéves politikai feszültség után az enyhülés jelei kezdenek mutatkozni a két NATO-tagország viszonyában. Az interjúban Erdogan kitért azon washingtoni bírálatokra is, melyek azt követően érték Ankarát, hogy támogatásáról biztosította a Hamász iszlamista szervezetet. „Sosem fogom a Hamászt terrorista szervezetnek tekinteni, nem érdekel, ki mit mond ezzel kapcsolatban” – szögezte le. Hozzátette:

A külpolitikánkról Ankarában határozunk és kizárólag Törökország érdekeit, a török nép elvárásait tartjuk szem előtt.

Elmondta, továbbra is reménykedik, hogy egyszer pontot lehet tenni a konfliktus végére, ám kiemelte: a Hamászt nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Nem életszerűek a Hamász megsemmisítésére vonatkozó forgatókönyvek” – tette hozzá.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.