Újabb rakéták a Vörös-tenger felett – rombolóknak kellett beavatkozniuk

Fontos világkereskedelmi útvonalat veszélyeztetnek a lázadók.

Forrás: Barron's, RBC2023. 12. 31. 6:50
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító Al Kharsaah teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai romboló hatástalanított két Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát szombaton, amikor egy konténerhajó segélyhívására reagált – jelentette az amerikai hadsereg. A rakétákat az Irán által támogatott húszi lázadók területéről indították el – közölte az USA Központi Parancsnoksága (CENTCOM) egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében. 

 

Egy szingapúri lobogó alatt közlekedő konténerhajót ért támadás, miközben áthajózott a Vörös-tenger déli részén. Ezután a hajó segítséget kért, majd két amerikai romboló válaszolt a hívásra. A hírek szerint a hajó nem süllyedt el, áldozatokról sincs információ. 

A mostani nem ez az első ilyen eset a Vörös-tengeren. A húszik már többször célba vették a létfontosságú hajózási útvonalon közlekedő hajókat.

Az Izraelt és az Izraelhez kötődő hajókat támadó jemeni lázadók egyébként azt a tranzitútvonalat veszélyeztetik, amelyen keresztül a globális kereskedelem 12 százaléka folyik. Ezért az Egyesült Államok a vörös-tengeri hajózás védelme érdekében korábban nemzetközi haditengerészeti munkacsoportot állított fel – mutat rá a Barron’s amerikai hetilap cikke.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító Al Kharsaah teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.