Az ENSZ női kiemeltje egy zűrzavaros életű férfi lett

Női jogvédő szervezetek kifejezték megrökönyödésüket, mivel az ENSZ egy transznemű, botrányos életű egyént kiáltott ki brit „női bajnoknak”.

Forrás: V4NA Hírügynökség2024. 01. 03. 21:02
775989644
Members of the Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT+) community take part in the annual Pride Parade in the streets of London on July 1, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP) Fotó: AFP/HENRY NICHOLLS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times beszámolója szerint tizenhét nőjogi csoport írt alá egy levelet, amelyet az ENSZ brit nőjogi szervezetének, a UN Women UK jótékonysági szervezetnek címeztek, amelyben megdöbbenésüknek és csalódottságuknak adtak hangot, amiért egy transznemű aktivistát választottak brit női bajnoknak tette közzé a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A portál hozzátette, a UN Women egyébként a „Nemek közötti egyenlőségért és a nők szerepvállalásának erősítéséért felelős szervezetként” hirdeti magát.

A szóban forgó személy, az új brit „női” bajnok Munroe Bergdorf modell, műsorvezető és transznemű aktivista.

A levelet aláíró szervezetek azonban nem csak azt kifogásolták, hogy Munroe Bergdorf biológiai férfi.

A Fair Play For Women kampánycsoport közleményt adott ki, amelyben azt írják: „Decemberben az ENSZ Női Bizottsága az Egyesült Királyságban egy olyan férfit nevezett ki a nők nagykövetének, aki a nőiesség erősen szexualizált sztereotípiáit jeleníti meg”. Mint fogalmaznak, „Bergdorf nemi megjelenése megtestesíti azt a tárgyiasítást, amelyet a legtöbb nő elutasít, mint a sértő nemi sztereotípiák különösen megalázó példáját”.

A V4NA hozzátette: Megemlítik, hogy: „A UN Women fontosnak tartotta demonstrálni, hogy szerinte a férfiak is válhatnak nőkké. Kiábrándító, hogy az Egyesült Királyság bizottsága odáig ment, hogy egy férfit választott a nők képviseletére. A hitelességük romokban hever”.

A csoport és tizenhat másik csoport, köztük a Sex Matters, a Transgender Trend és a Women’s Rights Network által írt levél azt is kiemeli, hogy

„az Egyesült Királyság női lakossága több mint 33 millió, mégis mindannyiunkat figyelmen kívül hagytak, és egy férfit választottak”.

A jogvédő csoportok arra is rámutatnak, írja a Modernity hírportál, hogy „Bergdorf jól ismert aktivizmusa nem nőbarát. Ez a személy tiltakozott az ellen, hogy a nők utalásokat tegyenek a nőies testükre”. Mint kifejtik: „pedig számos, a nőket érintő kérdés, például a női nemi szervek megcsonkítása, a gyermek- és kényszerházasság, a reproduktív jogok, a nők és lányok elleni férfierőszak, a nemi erőszak, mint háborús bűncselekmény, a terhesség és a szülészeti egészségügyi ellátás és még sok más kérdés elválaszthatatlanul kapcsolódik a női biológiánkhoz. Hogyan lehet ez a személy a nők bajnoka, ha ezeket a kérdéseket említésre se tartja méltónak?”

A csoportok emlékeztetnek Bergdorf botrányos múltjára is, megjegyezve, hogy lemondott a brit Munkáspárt LMBT+ tanácsadói posztjáról, miután napvilágot láttak korábbi homofób és rasszista bejegyzései a közösségi médiában. Ezek között szerepelt, hogy minden fehér ember erőszakos, rasszista, úgy is fogalmazott, hogy „b…szd meg, hülye, mocskos és büdös nigger”, de számos homofób megjegyzése is volt, a „vén buzitól” kezdve a „szőrös meddő leszbikusig”.

Bergdorffal egyébként 2017-ben a L’Oréal kozmetikai cég is felmondta a szerződését a faji megjegyzései miatt.

Többek között a fehér embereknek üzenve azt mondta, „a legtöbben fel sem fogjátok vagy nem vagytok hajlandók tudomásul venni, hogy a létezésetek, kiváltságaitok és sikereitek mind a színes bőrű emberek vérén és halálán alapul. Az egész létezéseteket átitatja a rasszizmus.”

A nőjogi szervezetek levelükben azt is felidézik, hogy Bergdorfot egy gyermekjótékonysági szervezet is menesztette nagyköveti pozíciójából, mert „helytelen üzeneteket küldött, amelyek ellentétesek voltak a védelmi normákkal”.

Borítókép: Az LMBTQ-közösség tagjai az éves londoni pride-on vesznek részt (Fotó: AFP/Henry Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.