A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Az ENSZ női kiemeltje egy zűrzavaros életű férfi lett

Női jogvédő szervezetek kifejezték megrökönyödésüket, mivel az ENSZ egy transznemű, botrányos életű egyént kiáltott ki brit „női bajnoknak”.

Forrás: V4NA Hírügynökség2024. 01. 03. 21:02
775989644
Members of the Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT+) community take part in the annual Pride Parade in the streets of London on July 1, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP) Fotó: AFP/HENRY NICHOLLS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times beszámolója szerint tizenhét nőjogi csoport írt alá egy levelet, amelyet az ENSZ brit nőjogi szervezetének, a UN Women UK jótékonysági szervezetnek címeztek, amelyben megdöbbenésüknek és csalódottságuknak adtak hangot, amiért egy transznemű aktivistát választottak brit női bajnoknak tette közzé a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A portál hozzátette, a UN Women egyébként a „Nemek közötti egyenlőségért és a nők szerepvállalásának erősítéséért felelős szervezetként” hirdeti magát.

A szóban forgó személy, az új brit „női” bajnok Munroe Bergdorf modell, műsorvezető és transznemű aktivista.

A levelet aláíró szervezetek azonban nem csak azt kifogásolták, hogy Munroe Bergdorf biológiai férfi.

A Fair Play For Women kampánycsoport közleményt adott ki, amelyben azt írják: „Decemberben az ENSZ Női Bizottsága az Egyesült Királyságban egy olyan férfit nevezett ki a nők nagykövetének, aki a nőiesség erősen szexualizált sztereotípiáit jeleníti meg”. Mint fogalmaznak, „Bergdorf nemi megjelenése megtestesíti azt a tárgyiasítást, amelyet a legtöbb nő elutasít, mint a sértő nemi sztereotípiák különösen megalázó példáját”.

A V4NA hozzátette: Megemlítik, hogy: „A UN Women fontosnak tartotta demonstrálni, hogy szerinte a férfiak is válhatnak nőkké. Kiábrándító, hogy az Egyesült Királyság bizottsága odáig ment, hogy egy férfit választott a nők képviseletére. A hitelességük romokban hever”.

A csoport és tizenhat másik csoport, köztük a Sex Matters, a Transgender Trend és a Women’s Rights Network által írt levél azt is kiemeli, hogy

„az Egyesült Királyság női lakossága több mint 33 millió, mégis mindannyiunkat figyelmen kívül hagytak, és egy férfit választottak”.

A jogvédő csoportok arra is rámutatnak, írja a Modernity hírportál, hogy „Bergdorf jól ismert aktivizmusa nem nőbarát. Ez a személy tiltakozott az ellen, hogy a nők utalásokat tegyenek a nőies testükre”. Mint kifejtik: „pedig számos, a nőket érintő kérdés, például a női nemi szervek megcsonkítása, a gyermek- és kényszerházasság, a reproduktív jogok, a nők és lányok elleni férfierőszak, a nemi erőszak, mint háborús bűncselekmény, a terhesség és a szülészeti egészségügyi ellátás és még sok más kérdés elválaszthatatlanul kapcsolódik a női biológiánkhoz. Hogyan lehet ez a személy a nők bajnoka, ha ezeket a kérdéseket említésre se tartja méltónak?”

A csoportok emlékeztetnek Bergdorf botrányos múltjára is, megjegyezve, hogy lemondott a brit Munkáspárt LMBT+ tanácsadói posztjáról, miután napvilágot láttak korábbi homofób és rasszista bejegyzései a közösségi médiában. Ezek között szerepelt, hogy minden fehér ember erőszakos, rasszista, úgy is fogalmazott, hogy „b…szd meg, hülye, mocskos és büdös nigger”, de számos homofób megjegyzése is volt, a „vén buzitól” kezdve a „szőrös meddő leszbikusig”.

Bergdorffal egyébként 2017-ben a L’Oréal kozmetikai cég is felmondta a szerződését a faji megjegyzései miatt.

Többek között a fehér embereknek üzenve azt mondta, „a legtöbben fel sem fogjátok vagy nem vagytok hajlandók tudomásul venni, hogy a létezésetek, kiváltságaitok és sikereitek mind a színes bőrű emberek vérén és halálán alapul. Az egész létezéseteket átitatja a rasszizmus.”

A nőjogi szervezetek levelükben azt is felidézik, hogy Bergdorfot egy gyermekjótékonysági szervezet is menesztette nagyköveti pozíciójából, mert „helytelen üzeneteket küldött, amelyek ellentétesek voltak a védelmi normákkal”.

Borítókép: Az LMBTQ-közösség tagjai az éves londoni pride-on vesznek részt (Fotó: AFP/Henry Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.