Belebukhat az ENSZ-főtitkár az UNRWA-botrányba

António Guterres lemondását sürgetik, egyre nagyobb a botrány az ENSZ körül.

2024. 01. 31. 7:22
GUTERRES, António
New York, 2022. szeptember 20. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólalásával megnyitja az ENSZ Közgyûlésének 77. ülésszakát a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 20-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra szólította fel Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az ENSZ főtitkárát, António Guterrest azután, hogy kiderült, a szervezet palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadásában – számolt be a Politico brüsszeli hírportál.

Természetesen ENSZ-főtitkárként ő a felelős

– fogalmazott a tárcavezető az Axel Springer német lapkiadónak adott interjújában.

Hozzátette: Guterresnek vagy le kell mondania, vagy az ENSZ-nek kell leváltania. Noha az UNRWA támogatását sorra függesztették fel az elmúlt napokban a donorállamok – hétfőn Japán és Ausztria is csatlakozott a sorhoz –, az ügynökség tagadja, hogy tudatosan segítette volna a Hamászt vagy bármely más fegyveres csoportot. A szervezeten belül nagy vizsgálat is indult, melynek keretében az érintettek közül kilenc személyt elbocsátottak. Jiszráel Kac a héten találkozott volna Philippe Lazzarinivel, az UNRWA vezetőjével, a tárcavezető azonban hétfőn bejelentette, lemondta a megbeszélést.

A The Times of Israel izraeli hírportál ugyanakkor arról számolt be, Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem támogatja az ENSZ-ügynökség azonnali beszüntetését.

Ha az UNRWA beszünteti tevékenységét, az humanitárius katasztrófához vezethet, ami arra kényszerítheti Izraelt, hogy befejezze a Hamász elleni harcát. Ez nem Izrael érdeke, sem Izrael szövetségeseié

– fogalmazott kedden egy magas rangú izraeli tisztviselő a hírportálnak.

A pénzcsapok elzárása miatt az ügynökség legfeljebb február végéig húzhatja ki, ám kérdéses, hogy mennyi pénztől esik el az UNRWA.

Az Egyesült Államok azt állítja mindössze 300 ezer dollárt függesztett fel – ezt az összeget a következő napokban adta volna át Washington –, azt azonban nem tudni, a segélyek szüneteltetése mennyi időre szól. 2022-es adatok szerint az ügynökség három legnagyobb támogatója az Egyesült Államok, Németország és az Európai Unió. Washington két éve 343,9 millió, Berlin 202,1 millió, Brüsszel pedig 114,2 millió dollárral támogatta az ügynökség munkáját.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.