Heteken belül kiürülhet az UNRWA kasszája – újabb válság fenyeget?

Nagy bajba került az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, a UNRWA: izraeli vizsgálatok szerint ugyanis a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadásában. A szervezet különböző kormányok segélyeiből finanszírozza a palesztin menekültek ellátását, azonban a hét végén sorra jelentették be az országok, nem támogatják tovább a UNRWA-t.

2024. 01. 28. 19:54
null
Hebron, 2018. szeptember 8. Palesztinok tüntetnek a nemzetközi segítségért és a földterületeikre való visszatérés jogáért a ciszjordániai Hebronban 2018. szeptember 8-án. Az Egyesült Államok augusztus 31-én bejelentette, hogy megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket segélyezõ hivatala, az UNRWA támogatását. A segélyszervezet legnagyobb pénzügyi támogatója a közelmúltig az Egyesült Államok volt. (MTI/EPA/Abed al-Haslamun) Fotó: Abed al-Haslamun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanada, Ausztrália, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Egyesült Államok – azon országok listája, melyek vasárnap estig bejelentették, hogy nem finanszírozzák tovább az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségét.

Az UNRWA tizenkét munkatársáról ugyanis izraeli vizsgálatok megállapították, részt vettek a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásában. Az érintettek közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két dolgozó személyazonosságát még vizsgálják, továbbá António Guterres ENSZ-főtitkár azt ígérte, szigorú büntetést fognak kiszabni rájuk. Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője azonban arról beszélt, felelőtlenség szankcionálni néhány ember állítólagos bűncselekményei miatt az egész ügynökséget.

 

Mi az UNRWA és kik támogatják?

Az UNRWA 1949-ben jött létre, az 1948-as palesztin háború után, hogy a palesztin menekülteket segítse. Jelenleg körülbelül kétmillió palesztint támogat az ügynökség. A szervezet Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben, Gázában, valamint Jordániában, Libanonban és Szíriában működik, többek között 58 menekülttábort is támogat. Az ügynökség külföldi adományokból tevékenykedik, a 2022-es adatok szerint a három legnagyobb támogatója az Egyesült Államok, Németország és az Európai Unió – írta az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

Washington két éve 343,9 millió, Berlin 202,1 millió, Brüsszel pedig 114,2 millió dollárral támogatta az ügynökség munkáját.

Palesztin férfiak elszállítják az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, a UNRWA által kiosztott, lisztet tartalmazó zsákokat a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban 2024. január 28-án. Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad

A többi donorállam adománya már százmillió dollár alatti, ám jelentős támogatást jelentettek. Ausztrália 2022-ben 13,8 millió, az Egyesült Királyság 21,2 millió, Olaszország 18 millió dollár értékben járult hozzá az ügynökség munkájához. A számok egyértelműen bizonyítják: az ENSZ ügynöksége jelentős összegektől esik el, ha a kormányok nem vonják vissza a segélyezés felfüggesztését. A pénzeket elsősorban alapfokú és szakképzésre, egészségügyi ellátásra, segélyezési és szociális szolgáltatásokra, az infrastruktúra, valamint a táborok fejlesztésére fordítják. Becslések szerint a fő adományozók elvesztése után csak hetei maradtak hátra a UNRWA-nak.

 

Borítókép: Palesztinok tüntetnek a nemzetközi segítségért és a földterületeikre való visszatérés jogáért a ciszjordániai Hebronban 2018. szeptember 8-án (Fotó: MTI/EPA/Abed al-Haslamun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.