Érdemi párbeszéd kezdődött Magyarország és Ukrajna között

Hosszú még az út egy magyar–ukrán csúcstalálkozóig – erről beszélt tegnap Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron járt, ahol Dmitro Kulebával, hivatali kollégájával, valamint Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal iroda vezetőjével tárgyalt. A Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója értékelte a külügyminiszter látogatásának fontosságát.

2024. 01. 31. 5:28
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro; JERMAK, Andrij
Ungvár, 2024. január 29. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (j) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenképpen pozitív az, hogy Ukrajna és Magyarország között van lehetőség párbeszédre. Külügyminiszteri szinten, valamint az elnöki hivatal vezetőjének részvételével egy egészen hosszú, hatórás tárgyalást sikerült szervezni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója, akit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron tett látogatásáról kérdeztük. A szakértő kiemelte:

Szükség van arra, hogy a felek normatív keretek között tudjanak tárgyalni – a látogatás egyike az ilyen lépéseknek.

Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Forrás: Magyar Külügyi Intézet

 

Mikor fog találkozni Orbán Viktor és Zelenszkij?

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú találkozójára még minden bizonnyal várni kell. Szijjártó Péter tegnap arról beszélt, a vezetői szintű találkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek – idézte a tárcavezetőt az MTI.

Seremet Sándor arra hívta fel a figyelmet, a kétoldalú egyeztetések előtt akár külügyminiszteri vagy munkacsoportbeli szinten olyan megállapodásokat kell elérni, amelyeket egy magas szintű találkozóval lehetne megkoronázni – tehát még az időpont is nyitott kérdés.

A szakértő ugyanakkor rámutatott, mindenképpen pozitívum, hogy szó esik a tárgyalásokról. Emlékeztetett, Orbán Viktor tavaly decemberben fogadta el Zelenszkij meghívását.

 

Mi lesz a kárpátaljai magyarok jogaival?

A hétfői tárgyalások során szó esett a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a magyar kormány ugyanis azt kéri Kijevtől, a nemzeti kisebbség tagjai kapják vissza a 2015 előtti jogokat. A magyar delegáció Ungváron 11 pontban – egyeztetve a kárpátaljai magyarok képviselőivel – összegezte az elvárásokat, melyeket egy közös munkabizottság tárgyal meg. Seremet Sándor elmondta, Ukrajnában tavaly decemberben fogadtak el egy olyan törvényt, mely jelentősen meglazítja a korábban érvényes korlátozásokat.

Úgy gondolják, hogy ezzel tulajdonképpen már eleget tettek a kéréseknek, és Magyarország nyitott kapukat dönget, miközben a magyar álláspont szerint további kérdéseket kellene megoldani

– magyarázta a szakértő.

Kiemelte, a 11 pont olyan témákat is érint, mint a magyar nyelv használata a közigazgatásban, a kultúrában, a közösségi életben, a felsőoktatásban. Szijjártó Péter azonban pozitív hírekkel érkezett Ungvárról: a következő napokban, hetekben munkához lát az oktatási kormányközi munkacsoport, amelynek nyomán lehetővé válik, hogy a 2015-ben már a magyar közösség rendelkezésére álló jogokat a magyarok visszakapják.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (j) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.