Borzalmas állapotban van a német kancellár

Olaf Scholz láthatóan nem kezeli jól a gazdatüntetésekkel járó stresszt.

Forrás: Ripost2024. 01. 13. 19:14
SCHOLZ, Olaf
Cottbus, 2024. január 11. Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességû ICE-vonatokat elõállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak a gazdatüntetések Németországban, a dühös gazdák most egy gyárhoz vonultak, ahova Olaf Scholz kancellár látogatott el Cottbusban. A helyszínen tartózkodott a legolvasottabb német napilap, a Bild is. A gazdák bejelentették, hogy több száz traktorral vonulnak a gyár elé, amivel azt szeretnék elérni, hogy tárgyaljon velük a kancellár. Scholz eleinte beleegyezett, hogy a hivatalos program után beszél az érdekképviseletekkel, végül ezt lemondta.

A Bild azt írja, hogy a kancellár nagyon feszültnek tűnt a gyárban – hívja fel rá a figyelmet a Ripost. Mint arról beszámoltak:

nincs jó bőrben a német kancellár… Olaf Scholz sápadt volt, óriási táskák voltak a szeme alatt, és egyik kezével szorongatta a másikat.

 

A gazdák pedig betartották az ígéretüket, és valóban a gyár elé vonultak, ahol sípoltak, dudáltak, vuvuzeláztak, amíg a kancellár bent az épületben kedélyesen bájcsevegett. 

A német szövetségi alkotmánybíróság tavaly ősszel elmarasztalta a német kormányt. Kimondták, hogy alkotmányellenes a koronavírus-járvány leküzdésére megszavazott hitelek átcsoportosítása más célokra. Az Olaf Scholz vezette kormánynak végül több tervezett projektet is törölnie kellett, és összességében 60 milliárd eurós költségvetési hiányt állapított meg. 

A koalíciós pártok vezetői heves viták után még karácsony előtt megállapodtak egy megtakarítási csomagról.

Korábban megírtuk, hogy

ennek egyik eleme a mezőgazdasági támogatások jelentős csökkentése, amely a német gazdák napok óta tartó rendkívüli tüntetéshullámát indította el. A gazdák arról beszélnek, hogy a megszorító politikát követő, Olaf Scholz vezette balliberális–zöld kabinet a német agrárium sírját ássa.

A demonstrációk futótűzként terjednek, már kikötőket is lezártak, illetve a vasutasok is sztrájkba léptek, traktorok ezrei állnak kilométeres sorokban Németország-szerte, megbénítva a forgalmasabb utak és csomópontok közlekedését. Ahogy arról beszámoltunk, a tüntetések nyomán gyakorlatilag leállt az élet a német városokban, és a gazdák mellett a vasutasok is sztrájkolnak.  A magas üzemanyagárak, magas termelői árak és magas infláció mind közrejátszik abban, hogy a gazdák egyre dühösebbek, és traktoraikkal megbénítják a városokat. 

Hétfőn újabb nagyszabású tüntetésre készülnek a gazdák, ezreket várnak Berlinbe. 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság avatóünnepségén Cottbusban (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.