Csak ígéreteket kapnak a lengyel gazdák a kormánytól + videó

Rövid szünet után újrakezdték a kamionos blokádjukat a lengyel gazdák az ukrajnai határátkelőhelyeken. Az emberek az új baloldali Tusk-kormány költségvetése és az olcsó, silány minőségű ukrán gabona beáramlása ellen tiltakoznak.

Forrás: V4NA2024. 01. 05. 15:31
null
Darmstadt, 2023. április 25. Nincs pénz! jelentésû felirat egy kamion szélvédõjén, a Lukmaz lengyel szállítmányozási cég alkalmazottainak sztrájkja idején, 2023. április 25-én a Gräfenhausen autópálya-pihenõhelyen, a Hesse német tartománybeli Darmstadt közelében. A németországi minimálbér alatt Németországban foglalkoztatott, nem EU-s állampolgárságú kamionosok március végén kezdtek bérkövetelõ munkabeszüntetésbe a munkavégzés méltatlan feltételei és az elmaradt munkabérük miatti tiltakozásul. A sofõröket képviselõ ver.di német szakszervezet tárgyalást kezdeményezett a Lukmaz tulajdonosával, Lukasz Mazurral a késedelmes bérfizetésrõl. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Megvezetett vidék” civil szervezet tagjai – akik több határátkelőn csatlakoztak a lengyel kamionosok folyamatos tiltakozásához – december 24-én az ünnepek idejére felfüggesztették blokádjukat, de csütörtökön úgy döntöttek, hogy újraindítják azt, erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A gazdák november 23-án kezdték meg a Medyka határátkelőhely blokádját, hogy csatlakozzanak a Korczowa, Dorohusk és Hrebenne határátkelőhelyeken lévő más blokádokhoz. Követeléseik között szerepel a kukoricatámogatás, a likviditási hitelekre szánt további pénzek, valamint a mezőgazdasági adó jelenlegi szintjének fenntartása 2024-ig. A kamionosok tavaly november óta szintén blokkolják az Ukrajnával közös határátkelőket, az ukrán kollégáik tisztességtelen versenyére panaszkodva.

A tiltakozó gazdák csütörtökön közölték, hogy nem kaptak megerősítést követeléseik teljesítéséről. Hozzátették, hogy írásos nyilatkozatokra van szükségük, nem csak egy, a mezőgazdasági miniszter által készített feljegyzésre. A gazdák amiatt is aggódnak, hogy az olcsó és silány minőségű ukrán agrártermékek elárasztják az európai piacot, miközben az uniós tagállamokban sokkal szigorúbb normáknak kell megfelelnie a gazdáknak, így nem tudják tartani az árversenyt az ukrán termékekkel.

Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a gazdák követeléseinek teljesítése időbe telik, mert a 2024-es költségvetést el kell fogadni, és az jelenleg a parlamentben van, de biztosította, hogy a költségvetésben van pénz a támogatásokra és a hitelekre.

Siekierski kiemelte, hogy elküldött a gazdáknak egy jegyzéket, amelyben megerősítette, hogy végrehajtja a követeléseiket, beleértve a kukoricára vonatkozó támogatásokat, amelyekről értesíteni kell az Európai Bizottságot, a mezőgazdasági hitelek 2,5 milliárd zlotyval (575 millió euró) történő növelését két százalékos hitelkamat mellett, és a mezőgazdasági adó nem emelkedik.

A gazdák megígérték, hogy minden személygépkocsit, valamint a katonai, humanitárius és a romlandó árut szállító konvojokat átengedik a blokádon. Minden más járművet illetően azonban csak óránként három teherautót engednek át a határon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.