Elitélték az orosz haditudósító merénylőjét

Ukrajna területén készíthették elő a terrortámadást.

2024. 01. 25. 17:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban 27 év börtönre és pénzbüntetésre ítélte a második nyugati kerületi katonai bíróság Darja Trepovát, aki ellen korábban halált okozó, szervezett csoport által elkövetett terrorcselekmény miatt emeltek vádat – tudósít a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

A szentpétervári merényletben akkor életét vesztette Vladlen Tatarszkij „haditudósító”, és több tucatnyian megsebesültek – írtuk meg korábbi cikkünkben. 

A nyomozás és a bíróság megállapította, hogy Ukrajna területén hosszú ideig készült a terrortámadás, amelynek során Vladlen Tatarszkij meghalt és több mint ötven ember megsérült

 – idézte a nyomozóbizottság képviselőjének, Szvetlana Petrenkónak szavait az orosz sajtó.

Hozzátette: Roman Popkov ukrán újságíró, Jurij Gyeniszov ukrán állampolgár és más személyek is részt vettek a szervezett csoportban ennek a bűncselekménynek az elkövetésében. Mint írják, Darja Trepova Roman Popkovval 2022 márciusában vette fel a kapcsolatot a közösségi oldalakon keresztül, ahol  kifejezte szándékát, hogy Ukrajnába távozzon. Ugyanezen év októberében megkezdődtek a bűncselekmény előkészületei. 

A vizsgálat azt is megállapította, hogy Trepova 191 ezer rubelnek (757 ezer forint) megfelelő bitcoint kapott a kriptovaluta pénztárcájába. Ebből 132 ezret váltott át rubelre és utalt át bankszámlára. Ezt a pénzt egy terrortámadás előkészítésére használta fel – közölte az orosz média.

Daniil Berman ügyvéd elmondta, hogy a védelem megalapozatlannak tartja az ítéletet, és fellebbez ellene. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, egy szentpétervári kávézóban történt a robbanás, amelyben 2023. április 2-án Vladlen Tatarszkij katonai tudósító életét vesztette. Tatarszkij egy robbanószerkezettel ellátott szobrot kapott ajándékba a nőtől, amelyet egy telefonhívás aktivált. Trepova állítása szerint a hadseregnek szánta az ajándékot. A bíróságon Trepova elmondta, hogy Ukrajnába akar költözni, ezért vette fel a kapcsolatot Roman Popkov újságíróval. A nyomozók szerint ő toborozta a nőt, és felügyelte a terrortámadás előkészítését. Az FSZB további bűntársként Jurij Gyeniszov ukrán állampolgárt nevezte meg. Gyeniszovot és Popkovot a keresett személyek listájára tették.

A 26 éves Trepova tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy szerinte a szobron lehallgatókészülék volt, s egy ukrán kapcsolattartó utasítására cselekedett. A BBC brit hírügynökség beszámolója szerint Trepova a bíróság előtt úgy fogalmazott, hogy egy ukrajnai férfi parancsát követte, akit Gestaltnak (németül „alak”) hívtak, akinek a kiléte nem ismert.

Kiemelte, Roman Popkov ukrajnai újságírón keresztül vette fel vele a kapcsolatot. Trepova elmondta, hogy Gestalt utasítására elnyerte Tatarszkij bizalmát, Anasztázia Kriulina nevű művésztanulóként mutatkozott be neki, és részt vett előadásain. Márciusban Gestalt elküldte neki a szobrot, és biztosította arról, hogy lehallgató és nyomkövető van benne. Azt mondta, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy bombát tartalmazhat.

Nagy fájdalmat és szégyent érzek, amiért hiszékenységem és naivitásom ilyen katasztrofális következményekkel járt. Nem akartam senkit bántani

 – hangsúlyozta az elítélt a héten a bíróságon.

Borítókép: Darja Trepova, a Szentpéterváron elkövetett robbantásos merénylet egyik gyanúsítottja (jobbra) egy moszkvai bíróságon 2023. április 4-én  (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

 

 


 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.