Februárban sorsdöntő találkozó lehet

Legutóbb szeptemberben találkozott a két csúcsvezető Oroszországban, pozitívan nyilatkoztak, de megakadtak a további tárgyalások.

2024. 01. 29. 20:40
Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra a második) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt (középen) nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban bejelentette, hogy idén találkozót terveznek török ​​kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal. Eddig ezt nem tudták tető alá hozni a török ​​elnök sűrű menetrendje miatt, ám mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hamarosan pontosítják a találkozó időpontját.

Törökországi információk alapján kijelenthető, hogy Ankara számít Putyin februári látogatására.

 

Terítéken a gabonaszállítás

Az Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői által 2022. július 22-én aláírt fekete-tengeri szerződés az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját engedélyezte. A csomagszerződés második része pedig rendelkezett az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldásáról, beleértve a Rosselkhozbank visszakapcsolását a SWIFT-hez, a mezőgazdasági berendezések szállításának újraindítását és a Togliatti–Odessza ammóniavezeték használatát.

Mint Moszkva már többször jelezte, a megállapodás Oroszországgal szembeni részét nem tartották be, az ukrán gabona pedig a rászorulók helyett elsősorban Európába került, bár azt mondják, hogy rászoruló afrikai országok kapták. 

Ezért az oroszok nem hosszabbították meg a szerződést, aminek hatálya 2023. július 18-án megszűnt.

Legutóbb tavaly szeptemberben, az oroszországi Szocsiban találkozott egymással a két csúcsvezető. Az akkori találkozó célja a fekete-tengeri gabonaegyezmény újjáélesztése volt, de szóba került az ukrajnai háború, az atomenergia és a gázszállítás is. Akkor a török elnök pozitívan állt hozzá a gabonaegyezményhez, mint mondta, hamarosan helyreállhat az útvonal. Az orosz elnök sem zárta ki a további folytatást, ám feltételekhez kötötte annak végrehajtását.

Információik alapján tehát a legfontosabb kérdések már körvonalazódnak a februári, ankarai találkozóra. Kiemelten fontos lehet az ukrajnai gabonaszállítás és az oroszoknak tett ígéretek betartatásának mikéntje.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra a második) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt (középen) nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.