Moszkva kezében a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása

Ha Moszkva beváltja a fenyegetését, az árat a fejlődő országok fizetik meg az amerikai külügyminiszter szerint.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 18:24
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Vlagyimir Putyin válaszát várja az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezség meghosszabbítására – hívta fel a figyelmet mások mellett a Reuters hírügynökség. Az ENSZ azért sürgeti az orosz elnököt a válasszal, mert a korábbi megállapodás július 18-án lejár.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezési megállapodás lehetővé teszi az ukrán gabona és műtrágya biztonságos exportját három ukrajnai kikötőből. 

Az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött egyezmény célja enyhíteni a globális élelmiszerválságon.

Ugyanis az orosz és ukrán gabona felvevőpiaca a háború előtt főképp Észak-Afrikában és a Közel-Keleten húzódott. Ukrajna egykor a világ búzaexportjának tíz, kukoricaexportjának húsz, a globális napraforgóolaj-kínálatnak pedig negyven százalékát adta.

A mostani egyezménnyel Kijev 32 millió tonna kukoricát, búzát és más gabonaféléket tud eljuttatni a világpiacra – az alapvető célpontok a fejlődő országok lennének ugyan, de amint arról lapunk is beszámolt korábban, az Európai Unióba is jutott az ukrán termékekből.

Az ENSZ adatai szerint az ukrán gabona mintegy négyszázmillió ember élelmiszer-ellátásában segít.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő pénteken elmondta, hogy jelenleg folynak a tárgyalások, ám aggodalmának adott hangot, mivel Moszkva ismét azzal fenyegetőzik, hogy eláll az egyezségtől, mondván, követeléseit nem teljesítették. Amint arra a Deutsche Welle német közszolgálati hírportál is emlékeztetett: 

az egyezményért cserébe Moszkva a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciók alól szeretne felmentést kapni.

Guterres a héten arra tett ígéretet Putyinnak írt levelében, hogy az orosz agrárbank (Rosselkhozbank) egyik leányvállalata csatlakozhat a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez, cserébe a gabonaegyezmény meghosszabbításáért – közölték források a Reuters hírügynökséggel. Az orosz agrárbank 2022 júniusa óta az Európai Unió szankciója alá esik az ukrajnai háború miatt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz elnök nem kapott ilyen levelet, azonban a Kreml kapcsolatban áll az ENSZ tisztviselőivel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azt mondta, hogy Oroszország már rábólintott a gabonaegyezmény meghosszabbítására, és erről Putyin elnökkel telefonon egyeztetett.

Augusztusban Putyin fogadására készülünk, és egyetértettünk a fekete-tengeri gabonafolyosó meghosszabbításáról

– mondta Erdogan újságíróknak.

A Kreml azonban hivatalosan még nem erősítette meg az egyezmény meghosszabbítását. Csütörtökön Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott: „Még nem döntöttünk, a nekünk tett ígéreteket nem teljesítették. Átgondoljuk, hogy mit tegyünk, van még néhány napunk.”

Washington szerint Moszkva fegyverként használja az egyezményt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette Oroszországot annak meghosszabbítására. „Ha Oroszország nem is fejezi be az Ukrajna elleni szörnyű háborúját, akkor legalább a fekete-tengeri gabonakezdeményezést meghosszabbíthatná, hogy ezek az élelmiszerek eljuthassanak a világba, alacsonyan tartva az árakat” – mondta Blinken egy jakartai sajtótájékoztatón. Hozzátette: 

Ha Moszkva beváltja a fenyegetését, annak az árát szó szerint a fejlődő országok fogják megfizetni.

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.