Guy Verhofstadt őrjöngött az Európai Parlament ülésén Orbán Viktor miatt

A híresen magyarellenes politikus el akarja venni Magyarországtól a szavazati jogot.

2024. 01. 17. 10:25
VERHOFSTADT, Guy; VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. január 17. Guy Verhofstadt, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) európai parlamenti (EP-) frakció képviselõje felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenesen kikelt magából Guy Verhofstadt szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló vitáján.

A híresen magyarellenes politikus szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök élne vétójogával az Ukrajnának szánt támogatások ügyében, zsarolásnak minősül, noha – mint az a nevében is szerepel – ez egy jog, mellyel bármelyik uniós vezető élhet.

– Tizenegymilliárdért cserébe elhagyta a termet. Tehát a kérdésem az, hogy megtenné még egyszer? Mert február elsején erre sor kerülhet – fogalmazott, utalva arra, hogy két hét múlva uniós csúcstalálkozóra kerül sor, melyen Kijev támogatásának ügyében fognak egyeztetni a tagállamok vezetői. Verhofstadt szerint Orbán Viktor arra használja vétójogát, hogy megakadályozza Brüsszelt abban, hogy felszabadítsa azt az ötvenmilliárdnyi forrást, amelyre égetően szükség van Ukrajnának.

A magyarellenes politikus egyúttal meg is fenyegette a magyar miniszterelnököt, hogy ha az Ukrajnának nyújtandó segélyek útjába áll, nagy bajba fog kerülni.

Verhofstadt szerint nem szabad engedni az orbáni zsarolásnak, és nem kompromisszumokra kell törekedni. Hozzátette: ha Brüsszel engedi Orbán Viktornak, hogy éljen a vétójogával, az rossz precedenst teremthet a jövőre nézve. Beszéde végén pedig a vétójog megszüntetését javasolta, mondván, így a magyar miniszterelnök sem tud élni vele, javaslatai között említette továbbá azt is, hogy a decemberi esethez hasonlóan a kormányfő ne legyen jelen az Ukrajnáról szóló tárgyaláson.

Borítókép: Guy Verhofstadt, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) európai parlamenti (EP-) frakció képviselője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.