EP-vita Magyarországról: Manfred Weber nyitotta a rohamot

Az Európai Néppárt német frakcióvezetője hallgatott az EP ülésén a valós problémákról.

2024. 01. 17. 9:59
WEBER, Manfred
Strasbourg, 2023. október 3. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a sajtó képviselõinek nyilatkozik az Európai Parlament plenáris ülése elõtt Strasbourgban 2023. október 3-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak ambiciózus Európa lesz, vagy egyáltalán nem lesz Európa – idézte Wilfried Martens volt belga miniszterelnök szavait Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) német frakcióvezetője az Európai Parlament (EP) szerda délelőtti ülésén, melyen a Magyarországnak járó uniós forrásokról vitáztak a képviselők. Beszédében kiemelte, az Európai Tanács kudarcot vallott, amikor a pénzről volt szó.

És igen, most van egy kérdés Orbán Viktorral és Magyarországgal az asztalon

– fogalmazott.

Weber óriási sikernek nevezte a kötelező jogállamisági mechanizmus létrehozását. Majd hozzátette: Magyarországot már régóta nehéz ügyként tartják számon az EP-ben. Felidézte, a 7. cikk alapján eljárást indítottak Magyarország ellen.

A politikus szerint Marine Le Pen, az Alternatíva Németországért (AfD), valamint Orbán Viktor nem a problémákat akarja megoldani, hanem éppen ők jelentik a problémát.

Beszédében ugyanakkor kiemelte azokat a Brüsszel által megoldásnak tartott javaslatokat, melyek egyértelműen nem Európa érdekeit képviselik. Ezek között említette például az uniós migrációs politikát, a klímapolitikát, a koronavírus-vakcinák beszerzéseit, valamint Ukrajna támogatását. Weber azonban nem tett említést arról, hogy különösen az izraeli háború kitörése óta az integrálódni nem hajlandó harmadik országokból érkező bevándorlók egyre súlyosabb problémákat okoznak, nem beszélt a németországi és hollandiai gazdatüntetésekről, az Ursula von der Leyen körüli vakcinabotrányról, ahogy arról sem, hogy Ukrajna katonai támogatása nem a háború lezárását, hanem annak folytatását okozza.

 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.