Ismét szigorítana Zelenszkij a mozgósítási törvényeken

Az ukrán kormány kedden benyújtotta a parlamentnek a hadsereg mozgósítási szabályainak szigorításáról szóló törvényjavaslat módosított változatát annak érdekében, hogy az ország elegendő harci erővel rendelkezzen az orosz invázió elleni hadjárat folytatásához.

Forrás: Reuters2024. 01. 31. 11:00
Training session of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
ukrán katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 25: Ukrainian soldiers of the 22 Brigade prepare a drone with a grenade during training as Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on November 25, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: iego Herrera Carcedo / Anadolu /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívül érzékeny reformokat a hónap elején visszaküldték felülvizsgálatra, miután egy tervezet közfelháborodást váltott ki. A törvényhozók és elemzők szerint egyes rendelkezések sértik az alkotmányt, és korrupciós kockázatot hordoznak magukban, írja a Reuters.

A reformokat azért tartják létfontosságúnak, mert Kijevnek szüksége van a harctéri létszám feltöltésére. Ahogy a háború közeledik a kétéves évfordulóhoz, már nem állnak sorban az ukrán férfiak a sorozóhivatalok előtt, hogy önként jelentkezzenek a harcba.

A jogszabály egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a behívási alsó korhatár 27-ről 25 évre csökken.

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Az új törvényjavaslat fenntartja az eredeti tervezet kulcsfontosságú rendelkezéseit, beleértve az elektronikus behívó bevezetését és a mozgósítási szabályok megsértőinek szigorú büntetését. A korábbi változatból átmenti a külföldön élő ukránokra vonatkozó rendelkezéseket, mivel az útlevélért folyamodó állampolgároknak be kell mutatniuk a katonai nyilvántartási okmányaikat. A frissített tervezet megtartja a mozgósítási értesítések elektronikus úton történő kézbesítéséről szóló rendelkezést a sorkatonák „személyes profiljában”, amelyet az állampolgároknak kötelezően regisztrálniuk kell.

A tervezet kijátszására tett bármilyen kísérlet a katonai toborzóirodák kérésére bírósági intézkedéseket von maga után, beleértve a bankszámlák és a vagyon befagyasztását, valamint az utazásra és a gépjárműhasználatra vonatkozó korlátozásokat.

A mozgósítás időtartamát 36 hónapra korlátozzák, és a felsőoktatásban vagy szakterületeken dolgozó potenciális sorkötelesek számára mentességet biztosítanak. Egy új rendelkezés értelmében bizonyos bűncselekményekért elítélt személyek számára engedélyezik a katonai szolgálatot.

Ukrajna hadiállapotot vezetett be, amikor Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját. A katonaköteles korú férfiak csak különleges felmentéssel hagyhatják el az országot.

Tavaly év végén Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy a hadsereg 450-500 ezer ember mozgósítását javasolta, ami nagyszabású vállalkozásnak számít.

Valerij Zaluzsnij, a hadsereg főparancsnoka elmondta, hogy a számadat figyelembe veszi a katonai terveket és a lehetséges veszteségek előrejelzését. Katonai elemzők szerint a számadat az egész évre vonatkozna.

Borítókép: Ukrán katonák Donyeckben 2023. november 25-én (Fotó: AFP/Anadolu/Diego Herrera Carcedo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.