Kancellárcsere jöhet Németországban

Egyre többen suttognak arról, hogy Olaf Scholz helyett új vezetője lehet Németországnak.

2024. 01. 03. 12:23
G20 Summit in India
10 September 2023, India, Neu Delhi: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) gives a press conference at the end of the G20 summit. The G20 group comprises leading industrialized nations and emerging economies. Together they represent a large part of the world's population and global economic power. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár idő előtt elhagyhatja posztját – írja forrásaira hivatkozva a La Repubblica olaszországi napilap. A német politikus azért kényszerülhet erre a lépésre, mert csökkent a belé vetett bizalom – értesült a sajtó. 

Ismét káosz veszi körül a Scholz-kormányt – fogalmaz a lap, amely cikkében megemlíti azt is, hogy a közvélemény-kutatások eredményei is lesújtóak a berlini vezetésre nézve. Németország háromnegyede ugyanis elégedetlen a kancellár munkájával, s ez a valaha volt legrosszabb adat.

2024-ben a kancellár arra kényszerülhet, hogy felhagyjon az ország vezetésével. A pletykák szerint a Wirecard-ügy és a Jan Marsalekkel ápolt kapcsolatok mérhetik az utolsó csapást a szociáldemokraták vezetőjére

 – írja a lap.

A pletykák még december végéről származnak, és mára már Németországba is átterjedtek. Ennek megfelelően most az lenne a feladat, hogy megtalálják Olaf Scholz konkrét utódját, ha ő 2024-ben az általános elégedetlenség miatt lemond. Egyes információk szerint Boris Pistorius védelmi miniszter lehet ezt követően az új kancellár.

A sajtóértesülések szerint Scholz távozásának legfőbb oka az az évekkel ezelőtti botrány lehet, amikor még miniszter volt. Akkoriban a Wirecardot csalással vádolták meg, miután a könyvvizsgálók 1,9 milliárd eurós hiányt állapítottak meg a cégnél. Scholz és minisztériuma azonban megpróbálta megvédeni a vállalatot a támadástól, ami ellenérzést és gyanakvást váltott ki – írja a Novoszti szerb napilap az eset kapcsán. Scholz egyébként mindig is tagadta a felelősségét a botrányért.

A Wirecard egyik vezetője, az osztrák Jan Marsalek ezután elmenekült. A német média azt állítja, hogy Oroszországban vagy Belaruszban lehet. Ausztria moszkvai nagykövetsége azt közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel hogy nincs információja a volt vezérigazgató hollétéről. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pedig azt mondta, hogy a Kreml semmit sem tud Marsalekról.

A legújabb német kormányválságban azt azonban nem tudni, hogy Boris Pistoriusnak mekkora esélye van arra, hogy kancellár legyen, a német sajtó azonban megjegyzi, Pistorius hónapok óta a legnépszerűbb német politikus a felmérések alapján.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart a G20-csúcstalálkozó végén (Fotó: dpa / AFP / Kay Nietfeld).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.