„Ki vagyok én? Ki akarok lenni?” – Zelenszkij újévi beszédében választás elé állította az ukránokat

Zelenszkij arra szólította fel az ukránokat, hogy válasszanak a menekültstátus és a kötelességük teljesítése között.

2024. 01. 01. 7:08
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi beszédében kijelentette, hogy minden ukránnak előbb-utóbb választania kell a menekültstátus és a hazája iránti kötelességének teljesítésére között.

Az államfő megjegyezte, hogy 2022. február 24-én a köztársaság polgárai eltérő döntéseket hoztak. Volt, aki otthon maradt vagy a frontra ment, volt, aki külföldre szökött, volt, aki elment, de aztán visszatért hazájába.

Elmondta, hogy a megszállt Ukrajnához tartoznak, és az oroszok, a megszállók rettegnek, de nem a nemzetközi politikai nyomástól, hanem az ukrán összefogástól, az ukránok szellemétől. 

Az elnök hozzátette, hogy nyolcvan ország támogatja Ukrajna harcát a megszálló Oroszországgal szemben. Szólt a gabonafolyosóról is, amin keresztül 13 millió tonna gabonát értékesített Ukrajna. Zelenszkij köszönetet mondott a légvédelmi eszközökért, a tankokért, a rakétákért, szólt az F–16-os kiképzésen részt vevő pilótákról is.

Végezetül az elnök emlékeztetett arra a napra, 2022. február 24-re, amikor bejelentette, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.