Magyarország elhallgattatásával fenyeget az EU Ukrajna miatt

Reális opcióvá válhat a 7. cikkely élesítése és Magyarország szavazati jogának elvétele az Európai Unióban, ha Orbán Viktor ismét megvétózza az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós segélyt – fenyeget a liberális Politico hírportál.

Forrás: Politico2024. 01. 26. 8:07
European Commission Headquarter In Brussels
BELGIUM-POLITICS-EC-BREXIT Fotó: MICHELE SPATARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot tényleg megfoszthatják a szavazati jogától, ha veszélyezteti Ukrajna, egy uniós tagjelölt biztonságát azáltal, hogy nem szavazza meg a háborúban álló országnak szánt újabb ötvenmilliárd eurós segélyt a jövő heti rendkívüli EU-csúcson – fenyegetőzik a Politico brüsszeli hírportál.

ORBÁN Viktor; RECEAN, Dorin
Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha Orbán Viktor valóban ismét megakadályozza, hogy a februári csúcstalálkozón megállapodás szülessen [a költségvetésről és az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd euróról], akkor a 7. cikk alkalmazása Magyarország szavazati jogának megvonására valós lehetőséggé válhat

− idéz az írás egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomatát.

Csakhogy épp ugyanezen portálon jelent meg néhány nappal ezelőtt egy másik cikk, amelynek szerzője, a magyar kormányt többször hevesen támadó, Amerikában élő szlovák kutató, Dalibor Rohac rámutatott, hogy a szavazati jog elvétele fantázia. Ahhoz ugyanis a többi ország egyhangú hozzájárulása kellene, ami erősen kétséges. Nem egy tagállami vezető fejében fordulhat meg a gondolat, hogy vajon ki lesz a következő.

Ráadásul a legbefolyásosabb uniós tagállamok közül sem mindenki tartja jó taktikának Magyarország folyamatos büntetését. Emmanuel Macron francia elnök például az elmúlt hetekben többször is a jelét adta, hogy nyitott a párbeszédre. Decemberben munkavacsorán fogadta Orbán Viktort Párizsban, a Politico információi szerint pedig azóta többször is tettek titkos látogatást Budapesten a francia vezetés képviselői.

A cikk írója szerint az Európai Unió évek óta próbálja kordában tartani Magyarország demokratikus visszafejlődését, visszatartva a támogatásokat, amikor az ország eltávolodik a blokk liberális értékeitől. Ezzel a gondolatmenettel – többek között – az a probléma, hogy nem segélyekről van szó, hanem az országnak az unió alapszerződése alapján járó forrásokról.

Ráadásul a demokratikus visszafejlődés vádja is meglehetősen álságos attól az Európai Uniótól, amely a hasonló döntéseivel épp a magyar választók többször kinyilvánított akaratát veszi semmibe.

Orbán Viktor politikája, főleg a migrációellenesség az elmúlt években utat talált az európai politika fősodrába – írja sajnálkozva a cikk szerzője. Szerinte a magyar miniszterelnök okozta jobbra tolódás érzékelhető a tavaly elfogadott migrációs paktumban is, amely a kitoloncolások megszigorítását is kilátásba helyezi.

 

Borítókép: Európai uniós lobogók a Berlaymont-épület, az Európai Bizottság székhelye előtt Brüsszelben (Fotó: NurPhoto via AFP!Michele Spatari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.