Mégis Várhelyi Olivérnek lehetett igaza a terrorizmust elősegítő uniós pénzek kapcsán

A magyar biztost korábban támadták, most azonban az Európai Bizottság mégis behúzta a féket.

2024. 01. 29. 15:33
GRLIC-RADMAN, Gordan; SZIJJÁRTÓ Péter
Toledo, 2023. augusztus 31. Lars Rokke Rasmussen dán külügyminiszter, Várhelyi Oliver, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja, Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j) az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Toledóban 2023. augusztus 31-én. MTI/AP/Andrea Comas Fotó: Andrea Comas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs megszokott menetrend” – jelentette be Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos az X felületén. A bejelentéssel párhuzamosan az Európai Bizottság oldalán is megjelent a hivatalos közlemény.

Ezekből kiderül, hogy február végéig nem terveznek további finanszírozást az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) számára. Mindezt a hivatal személyzetének az október 7-i szörnyű támadásokban való részvételére vonatkozó nagyon súlyos vádak alapozták meg.

 

A biztos korábban, még a támadást követően egy olyan javaslattal élt, hogy az Európai Unió függessze fel a palesztinoknak szánt humanitárius segélyek kifizetését.

Ezért a kijelentéséért akkor egyes képviselők még Várhelyi lemondását is követelték. Mostanra azonban az látszik beigazolódni, hogy a magyar biztosnak lehetett igaza. Az Európai Bizottság a kiadott közleményében már elvárásokat fogalmaz meg, többek között, hogy az UNRWA járuljon hozzá ahhoz, hogy az EU által kinevezett független külső szakértők elvégezzék az ügynökség ellenőrzését, „különös tekintettel a személyzet terrorista tevékenységekben való esetleges részvételének megelőzéséhez szükséges ellenőrzési rendszerekre”.

Borítókép: Lars Rokke Rasmussen dán külügyminiszter, Várhelyi Oliver, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja, Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balról jobbra) az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Toledóban 2023. augusztus 31-én (Fotó: MTI/AP/Andrea Comas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.