Migránsok szöktek ki a madridi reptér területéről

Az egyik rendőri szakszervezet szerint az utóbbi időben megsokszorozódott a Barajason menedéket kérő migránsok száma, a reptéri személyzet létszáma azonban túl alacsony ahhoz, hogy minden szökési kísérletet megakadályozzanak.

2024. 01. 15. 13:02
null
Gran Tarajal, 2023. november 23. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén, Gran Tarajal kikötõjében 2023. november 23-án, miután egy hajó 82 migránst vett fedélzetre a szigettõl mintegy 120 kilométerre. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsok szöktek el a madridi repülőtér menekültszobájából. A menedékkérelmük elbírálására várakozó 26 ember betörte az ablaküveget, majd sikerült feljutniuk a tetőre, végül pedig ki tudtak menni az utcára.

A rendőrök csak akkor vették észre, hogy eltűntek, amikor a reggeli kiosztására készültek. A marokkói állampolgárok a személyes tárgyaikat maguk mögött hagyták, azok továbbra is a spanyol hatóságoknál vannak. Egyelőre egyiküket sem sikerült megtalálni. 

Az Egységes Rendőr Szakszervezet (SUP) egy közleményt adott ki a történtek után, amelyben sajnálatát fejezte ki az ilyen típusú események miatt, ugyanakkor kiemelte, hogy a repülőtéri létesítményekben fenntarthatatlan helyzet uralkodik, mivel túl alacsony az ellenőrzést és felügyeletet végző ügynökök száma. Jelezték azt is, hogy már korábban sürgős intézkedéseket kértek a belügyminisztériumtól ezzel kapcsolatban, de nem történt változás, miközben január 4-én Fernando Grande-Marlaska tárcavezető azt állította, hogy már megtették a szükséges lépéseket. 

A szakszervezet megjegyezte azt is, hogy az elmúlt időszakban a repülőtéri menekültszobákban várakozó migránsok száma megsokszorozódott, és többször fordult már elő, hogy a negyven-ötven fő befogadására alkalmas helyiségekben kétszáz embert kellett összezsúfolniuk.

A menekültek így rendkívül egészségtelen körülmények között várakoznak az adminisztrációs folyamatok befejezésére. A szobák többségében nincs ablak, sem mosdók vagy felfújható ágyak, miközben az emberek napokat kénytelenek ilyen környezetben eltölteni.

Tájékoztatásuk szerint a közelmúltban érkezett bevándorlók többsége afrikai állampolgár, akik Marokkóból olyan országokba vesznek repülőjegyet, mint például Bolívia, de a madridi Barajason történő átszállás idején rendszerint megszabadulnak a papírjaiktól, és védelmet kérnek a spanyol hatóságoktól. Azt is hozzátették, hogy a hétvégi szökés előtt már legkevesebb hatvan ember próbálkozott az elmúlt hetekben azzal, hogy kiszökjön a reptér területéről, de őket még időben sikerült feltartóztatni. 

A menekültügyi hivatal bejelentette, hogy a történtek miatt növelni fogják a  menedékkérelmek feldolgozásával foglalkozó rendőrök számát, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló esemény.

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén, Gran Tarajal kikötőjében 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.