Orbán Viktor miatt veszíthet Ursula von der Leyen?

Brüsszelben attól tartanak, hogy a magyar kormányfő nagy szövetségi táborral rendelkezik.

2024. 01. 15. 12:42
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. december 14. Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vesz az Európai Tanács találkozóját elõkészítõ európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfõi december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Záporoznak az Európai Bizottság elnökét érő kritikák és folynak a találgatások, ki lehet majd a legnagyobb kihívója, aki bejelentkezhet az elnöki székért. A jelenlegi brüsszeli légkörben még tolerálják von der Leyent, ám több támadás is érte, miután kiállt Izrael mellett.

Von der Leyen a Hamász palesztin terrorszervezet támadását követően be nem jelentett látogatáson állt ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett, ami felháborodosát keltett uniós bürokrata elit körökben.

Nathalie Loiseau európai törvényhozó, Emmanuel Macron francia elnök Renew Europe frakciójának vezető tagja az X-en közzétett bejegyzésében így fogalmazott: „Nem értem, mi köze van a bizottság elnökének a külpolitikához, ami nem az ő mandátuma” – írta.

Nemrégiben von der Leyen beszámolt terveiről is, nyilatkozatában leszögezte, folytatná, ami eddig tett. A jelenlegi helyzetét erősíti továbbá az is a Politico brüsszeli lap szerint, hogy más, az EU alapvető működésére legnagyobb hatást gyakorló vezetők „unalmasak”.

A francia és a német vezetőket arrogánsnak és távolságtartónak, vagy hatástalannak és unalmasnak tartják

vélekedik a lap.

Ami miatt a bizottság elnöke valóban aggódhat, az az, hogy a tagállamokban – amelyeknek a támogatására szüksége lehet – fokozódik iránta az ellenszenv. A Politico felhívta a figyelmet többek között a bizottság Orbán Viktorral való szembenállására is.

„Gyakran úgy tűnik a közvélemény számára, hogy Európát a bizottság és annak elnöke irányítja” – mondta nemrég Orbán Viktor a brüsszeli lap szerint. „Úgy gondolunk rá és úgy olvassuk a szavait, mintha Európa vezetője beszélne – holott ő valójában a mi alkalmazottunk, a mi fizetett alkalmazottunk, akinek az a dolga, hogy végrehajtsa a döntéseinket” – idézik tovább a magyar kormányfőt. 

Ilyen kinyilatkoztatásokat szerintük csak Orbán Viktor tesz. És bár úgy gondolja a lap, hogy magában „nem lenne hatalma megakadályozni” von der Leyen jelölését, hozzáteszik, hogy mint „Brüsszelben gyakran, ebben az esetben sem lehet tudni, hányan rejtőznek mögötte”.

A magyar kormányfő mellett francia tisztségviselőre hivatkozva megírja a brüsszeli lap azt is, hogy Emmanuel Macron francia elnököt irritálják von der Leyen ismételt függetlenségi megnyilvánulásai.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.