Kázmér 2024. március 4.
logo

Itt a Politico éves listája: Orbán Viktor „felforgató”, Volodimir Zelenszkij „álmodozó”

Manninger Miksa
2023.11.29. 09:32 2023.11.29. 10:20
Itt a Politico éves listája: Orbán Viktor „felforgató”, Volodimir Zelenszkij „álmodozó”

A Politico hírportál évente listát alkot, amin felsorakoztatja a kontinensre legnagyobb befolyást gyakorolt szereplőket. Három kategóriába osztják az embereket: a cselekvőkre, a felforgatókra és az álmodozókra. A csoportokon kívül van egy abszolút kategória, a „leghatalmasabb” személynek fenntartva. 

A gálán Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével interjút is készítettek. A moderátor arról kérdezte az elnököt, hogy mit csinálna másképp a következő megbízásában, amire ő azt mondta, hogy folytatná, amit eddig tett.

Ukrajna erősebb állam, mint valaha

– emelte ki, amikor arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók működnek, és Vlagyimir Putyin nem éri el a céljait.

Az egyik legkellemetlenebb pillanata az estének az volt, amikor a bizottsági elnököt arról kérdezték, hogy mit reagálna a bizottság, ha Kína megtámadná Tajvant. 

Ezt nem itt és most fogjuk megbeszélni

– felelte. Mindezt nevetés követte, amit a kérdező azzal tört meg: – De Ön beszéljen! Erre a bizottság elnöke egyértelmű testbeszéddel és a mikrofon fel nem emelésével jelezte: kizárt, hogy véleményt formáljon ebben a kérdésben nyilvánosan.

A listát folyamatosan jelentette meg a Politico, ám az első helyezetteket kedden, a gálavacsorán hirdették ki. Többször kiemelték, hogy a listán való szereplés nem támogatás, nem díj, és díjakat valóban nem osztottak, mégis alkottak egy negatív csoportot. Íme a végeredmény:

A „leghatalmasabb”

Donald Tusk

A cselekvők (Első öt helyezett)

 1. Giorgia Meloni, „A kaméleon”
 2. Ursula von der Leyen, „A királynő”
 3. Emmanuel Macron, „Manu láncok nélkül”
 4. Andrij Jermak, „Kijev zöld bíborosa”
 5. Recep Tayyip Erdogan, „A közvetítő”

A felforgatók (Első öt helyezett)

 1. Elvira Nabiullina, „Putyin bankára”
 2. Carles Puigdemont „A forradalmár”
 3.  Orbán Viktor „Az ünneprontó”
 4. Annalena Baerbock, „Az egyenes beszédű”
 5. Manfred Weber, „A Green Deal gyilkosa”

Az álmodozók (Első öt helyezett)

 1. Volodimir Zelenszkij, „A maratonfutó”
 2. Alekszej Navalnij, „Oroszország Mandelája”
 3. Gérald Darmanin, „A beugró”
 4. Roberta Metsola, „A fiatal ágyú”
 5. Mary Lou McDonald, „Az egyesítő”

Orbán Viktorról olyan leírást adtak meg a profiljához, mintha a baloldal mondta volna tollba a Politico szerkesztőségének, hogy hogyan lássák a kormányfőt. Felemlegetnek benne jogállamisági aggályokat, a soros elnökségben rejlő veszélyeket és szélsőjobboldaliságot. 

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én (MTI/Európai Tanács)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.