Ezért szokták dicsérni Szijjártó Pétert uniós kollégái

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácsának ülését követően aláhúzta, az EU gazdaságpolitikáját manapság a kudarc és sikertelenség jellemzi. A tárcavezető a sajtótájékoztatón érintette az ülés főbb témáit, így az Oroszország elleni szankciókat, a Kínával való együttműködés lehetőségeit, illetve az Izrael–Hamász-konfliktust is. Lapunk kérdésére a miniszter azt is elárulta, miért szokták dicsérni kollégái az ülések szüneteiben.

2023. 11. 27. 15:12
SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2023. november 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Xiana Méndez Bértolo kereskedelemért felelõs spanyol államtitkár beszélget az Európai Unió Külügyek Tanácsának kereskedelmi formációjú ülése kezdetén a brüsszeli Európa-épületben 2023. november 27-én. Az EU-tagállamok kereskedelmi miniszterei a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 13. miniszteri szintû konferenciáját készítik elõ, amelyet a tervek szerint február 26. és 29. között rendeznek Abu-Dzabiban. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben, az uniós Külügyi Tanács külgazdasági tematikájú ülését követően. Elmondása szerint az ülést egy olyan környezetben kellett megtartani, amikor az európai gazdaság és versenyképesség a legrosszabb helyzetben van. Ennek oka az ideológiai és érzelmi töltetű külpolitika. – Sajnos ma az EU gazdaságpolitikáját a kudarc és sikertelenség jellemzi – húzta alá.

Ezzel szemben Szijjártó szerint a magyar modell, ami következtében, több mint 13 milliárd eurós rekordberuházás érkezik hazánkba, a helyes külpolitikai és külgazdasági megközelítést tükrözi. Kiemelte, hogy a szankciók kikerülése nagy méreteket ölt és bonyodalmakhoz vezet, így 

a szankciók nem működnek. A szankciós politika kudarcot vallott, azzal több a kár, mint az értelem és a haszon.

A miniszter nyomatékosította, hogy a kudarcos helyzetből más következtetéseket vonnak le. A racionálisan közelítők – beleértve a magyar kormány álláspontját – azt a következtetést vonják le, hogy ennek semmi értelme, míg a másik tömb szerint csak fokozni kéne a korábbi döntéseket.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy nincsen érdemi értékelése a szankciók hatásának. 

Ezzel párhuzamban a szolidaritás hiányát is sérelmezte, utalva az olyan uniós javaslatokra – legyen az nukleáris szankció, vagy más energiaszektort érintő szankció –, amelyek több tagállam energiaellátását is veszélyeztetnék.

A nukleáris ipar kérdésében azt is kiemelte Szijjártó Péter, hogy amíg szankciókat erőltet Európa magára, addig az Egyesült Államok rekordmennyiségű uránt vásárolt Oroszországtól. 

Hangsúlyozta azt is, hogy olyan javaslatok is érkeztek tagállamoktól, amelyek Magyarország kőolaj-ellátását teljesen ellehetetlenítenék. „Vajon ki állna oda a magyarok elé Brüsszelből, hogy sajnálja, hogy a biztonságos olajellátását nem tudjuk biztosítani”.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) közelgő üléséről szólva a tárcavezető szélesebb körben közelítette meg a gazdasági tendenciákat. Elmondta, hogy a blokkosodás helyett a keleti–nyugati világ együttműködését kéne elősegíteni. A miniszter szerint az Európai Unió gerincét adó ágazatokban ráadásul már jelentős keleti együttműködések zajlanak, így Európa ismét saját magát lőné lábon ezek szétverésével. Mint fogalmazott:

Hagyják a vállalatokat saját ütemükben dolgozni.

Sajtókérdésekre válaszolva elhangzott, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatások kapcsán sem képesek még belátni európai vezetők, hogy egy „B tervvel” kéne előállni, mivel az „A terv”, miszerint Ukrajna magas fokú támogatása majd katonai sikerhez vezet, megbukott. A felmerült hírekre, hogy már tavaly márciusban tervben volt egy békemegállapodás, ami egyszer csak elbukott, érdekesnek nevezte, mivel valóban hirtelen szakadt félbe egy esetleges pozitív kimenetelt célzó híresztelés.

A Kínával való együttműködéssel kapcsolatban megerősítette, hogy abban nem kockázatot, hanem Magyarország saját érdekeit látja. 

A bolgár botrány kapcsán úgy fogalmazott, hogy az szuverén döntése minden tagállamnak, hogy honnan és kitől vásárolnak gázt, de más országok energiaellátását nem veszélyeztethetik. Egy korábbi esetben, amikor Olaszország cselekedett volna hasonló módon, az Európai Bíróság elkaszálta ezt a törekvést.

A túszok kapcsán elmondta, hogy a tűzszünetet üdvözölték, hisz az emberéletek megmentéséhez vezethetett. Informált arról is, hogy a katari államminiszterrel folyamatosan kapcsolatban voltak, aki mindvégig teljes támogatásáról biztosította, amiért a katari kormánynak köszönettel tartozik. A miniszter információi szerint két olyan magyar állampolgársággal rendelkező férfi van, akikről még nincs hír egyelőre, de így az sem biztos, hogy ők fogságba estek.

Megkérdeztük a külügyminisztert, hogy az ülések közötti szünetekben volt-e már, hogy felmerült szeretett témája, a sportcipők kérdésköre. 

Szoktam bezsebelni dicséreteket! Sajnos élőben még nem tudtam megmutatni nekik, hisz szerintem az kicsit sok lenne.

 

A sajtótájékoztatót megelőző Facebook-bejegyzéseiben a miniszter előre jelezte a hangulatot, úgy fogalmazott, hogy Brüsszelben ma újra „egymásnak feszültek”. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Xiana Méndez Bértolo kereskedelemért felelős spanyol államtitkár beszélget az Európai Unió Külügyek Tanácsának kereskedelmi formációjú ülése kezdetén a brüsszeli Európa-épületben 2023. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.