Trump: Azonnal ki kell rúgni a védelmi minisztert!

Lloyd Austin újabb hazugsága került napvilágra – egyre nagyobb a botrány az Egyesült Államokban.

2024. 01. 08. 8:06
AUSTIN, Lloyd; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott kép Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrõl a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése közben Kijevben 2023. november 20-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki az amerikai védelmi miniszter kórházi kezeléséről. Lloyd Austin azután került címlapokra, hogy még Joe Biden amerikai elnöknek sem számolt be arról, hogy kórházba került.

Noha eddig arról szóltak a híradások, a védelmi minisztert január elseje óta ápolták a Washington melletti Walter Reed Katonai Kórházban, a The Guardian brit napilap hétfő reggel már arról cikkezett, Lloyd Austin kezelései még december 22-én kezdődtek, ám akkor egy nap után kiengedték.

Az ügy érdekessége, hogy a Pentagon először múlt pénteken számolt be a védelmi miniszterrel kapcsolatos hírekről. Akkor a szóvivő elismerte, valóban kórházban ápolják Lloyd Austint, de csak arról adott hírt, január elseje óta kezelik. A miniszteri feladatokat helyettese, Kathleen Hicks látta el, aki a kezelés után egy nappal, január 2-án vette át a feladatokat – a politikus éppen a szabadságát töltötte Puerto Ricóban.

A The Guardian arra is felhívta a figyelmet: Hicks csak napokkal később, január 4-én tudta meg, mi áll a helyettesítés hátterében, ugyanezen a napon tájékoztatták Bident és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőit is. Vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter is azt mondta, nem tudott a védelmi miniszter egészségügyi problémáiról.

A híradások nagy port kavartak az Egyesült Államokban, ugyanis a közvetlenül az elnöknek felelő védelmi miniszternek szükség esetén azonnal rendelkezésre kell állnia. Mindennapi feladatai közé tartozik többek közt, hogy más tisztviselőkkel folyamatosan kapcsolatban legyen, tekintettel az olyan veszélyekre, mint például egy nukleáris támadás, amit nehéz lenne kezelni az intenzív osztályon – tette hozzá a brit lap.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet az üggyel kapcsolatban, hogy az az átláthatóság hiányára utal, és az eset könnyen nemzetbiztonsági válsághoz vezethetett volna.

Noha Lloyd Austin elismerte a hibáját, és azt mondta, felelősséget vállal tetteiért, a Pentagon vasárnap azzal magyarázta a történteket, hogy a védelmi miniszter kabinetfőnöke betegszabadságon volt.

Minden bizonnyal az ügy nem tett jót a Biden-kormány hírnevének, Donald Trump volt amerikai elnök is reagált a hírre közösségi oldalán.

A bukott védelmi minisztert, Lloyd Austint ki kell rúgni helytelen szakmai magatartása és kötelességmulasztása miatt. Egy hete eltűnt, és senkinek, még a főnökönének, a gonosz Bidennek sem volt fogalma arról, hogy hol van vagy hol lehet

– fogalmazott a republikánus politikus.

Bejegyzésében rámutatott: nem a mostani volt a Pentagon egyetlen elhibázott lépése Biden hivatalba lépése óta, már az afganisztáni katasztrofális kivonulás után le kellett volna mondania a védelmi miniszternek Mark Milley tábornokkal együtt.

 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.