Zaluzsnij, az ukrán főparancsnok lemondásáról szóló pletykák a nyomásgyakorlás eszközei

Egyszerűen az információs harc elemei a lemondásról szóló pletykák a politikai elemző véleménye szerint. A szakértő azonban nem zárja ki, hogy Zelenszkij tavasszal valóban megpróbálja elbocsátani Valerij Zaluzsnijt.

Forrás: Life.ru2024. 01. 30. 18:24
ZALUZSNIJ, Valerij; SAPTALA, Szerhij
Kijev, 2023. december 26. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka (b) és Szerhij Saptala vezérkari fõnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 26-án. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak lemondásáról szóló pletyka csak az egyik eszköz arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tábornokra, mivel a valóságban Volodimir Zelenszkij nem tudja kirúgni őt – mondta el Bohdan Bezpalko politológus a Life orosz hírportálnak nyilatkozva.

Valerij Zaluzsnyij és Szergej Saptala, az ukrán fegyvereserők vezérkari főnök (forrás: Facebook  / Valerij Zaluzsnyij)
Valerij Zaluzsnij és Szerhij Saptala, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke. Forrás: Facebook/Valerij Zaluzsnyij

Zelenszkij nem tudja elbocsátani őt azon egyszerű oknál fogva, hogy Zaluzsnij meglehetősen népszerű mind a politikai osztály, mind Ukrajna polgárai körében. Másrészt pedig mert Zaluzsnijnak magának is van bejárása a nemzetközi szereplőkhöz, és nem Zelenszkijen keresztül kapcsolódik hozzájuk, és maguk ezek a szereplők eléggé elégedetlenek lennének a lemondásával

– mondta Bezpalko. 

A Zaluzsnij lemondásáról szóló pletykák január 29-én jelentek meg ukrán forrásokban. Az ukrán védelmi minisztérium azonban nem erősítette meg az információt, ahogy Zaluzsnij sajtótitkára sem. Január 30-án reggel pedig maga Zaluzsnij is telefonon jelentkezett a menesztéséről szóló pletykák után. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy fotót tett közzé Szerhij Saptalával, a vezérkari főnökkel, anélkül, hogy bármilyen kommentárt adott volna. Később a média úgy értesült, hogy Zelenszkij személyesen találkozott Zaluzsnijjal, hogy felajánlja neki az önkéntes lemondás lehetőségét, de a tábornok elutasította az ajánlatot.

 

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (balra) és Szerhij Saptala vezérkari főnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 26-án (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.