A terroristákat támogatta az Egyesült Államok Putyin szerint + videó

Az Egyesült Államok elutasította egy közös rakétavédelmi rendszer ötletét, a CIA pedig a kaukázusi szeparatistákat támogatta az orosz kormány ellenében.

2024. 02. 09. 3:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezérnek adott interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben a Nyugat többször is elutasította Oroszország közeledését.

Szerinte fontos pillanata az orosz–amerikai kapcsolatok megromlásának, az, amikor az amerikaiak az oroszok többszöri kérése ellenére létrehozták a rakétavédelmi rendszerüket. 

Putyin azt javasolta Bush elnöknek, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és Európa közösen hozza létre a rakétavédelmi rendszert. Az orosz elnök szerint, ha akkor elfogadták volna a tervét, megváltozott volna a világ – de Oroszország NATO-ba való belépésének ötletéhez hasonlóan ezt is elutasították.

Ráadásul a megválasztott elnökök mindkét esetben nyitottak lettek volna a megegyezésre, de az ügynökségek vezetői felülbírálták a döntéseiket. 

Ez vezetett oda, hogy az oroszok megteremtették a saját  interkontinentális hatótávolságú hiperszonikus rendszereiket, amelyeket azóta is fejlesztenek.

A hiperszonikus csapásmérő rendszerek fejlesztése terén most mindenkit megelőzünk, az Egyesült Államokat és a többi országot is. És napról napra fejlesztjük ezeket

– világított rá Putyin.

Amellett, hogy elutasították az együttműködésre vonatkozó javaslatokat, az amerikai titkosszolgálatok bárkivel hajlandók voltak lepaktálni, aki az orosz kormány ellen volt.

Többször felvetettem, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad támogatnia a szeparatizmust vagy a terrorizmust az Észak-Kaukázusban. De ők mégis folytatják ezt. És politikai támogatás, információs támogatás, pénzügyi támogatás, sőt katonai támogatás érkezett az Egyesült Államoktól és műholdjaitól a kaukázusi terrorista csoportok számára

– vádolta az Egyesült Államokat Vlagyimir Putyin.

Elmondta, hogy egyszer az amerikai elnöknek is felvetette a problémát, aki bizonyítékot kért tőle, amit ő át is adott.

Megnézte, és tudják, mit mondott? Elnézést kérek, de ez történt. Idézem, azt mondta, »nos, szétrúgom a seggüket«

– idézte fel az orosz elnök, hozzátéve, hogy ezután sokáig nem volt fejlemény az ügyben. Miután kérésére az FSZB igazgatója írt a CIA igazgatójának, többszöri kérdés után kaptak választ.

A válasz megvan az archívumban. A CIA így válaszolt: »Együttműködtünk az oroszországi ellenzékkel. Úgy gondoljuk, hogy ez a helyes dolog, és ezt fogjuk folytatni«

– mondta el Putyin.

Szerinte ebben az esetben az oroszokkal a Kaukázusban harcoló szeparatistákat és terroristákat nevezte a CIA „ellenzéknek”.
Borítókép: Tucker Carlson interjúja Vlagyimir Putyinnal

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.