Brüsszel tovább menetel a migránsgettók létrehozása felé

Újabb brüsszeli támadás Magyarország ellen a migrációs paktum elfogadása.

2024. 02. 14. 13:02
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2024. január 17. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselõje felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc évvel a migrációs válság kezdete után, számos tragédia, emberi tragédia, közbiztonsági fenyegetettség, terrorfenyegetettség után és ezek ellenére a LIBE bizottság ma az Európai Parlamentben a Soros-terv végrehajtásáról hozott döntést

– jelentette ki Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő. A képviselő szerdán az után állt az újságírók elé Brüsszelben, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi Bizottsága (LIBE) megszavazta a migrációs paktumot.

A szakbizottság általi elfogadás nem teszi a jogi szöveget azonnal jogszabállyá, ettől függetlenül várhatóan az EP plenáris ülése is hamarosan megszavazza egyszerű többséggel a tervezetet. A jogalkotási folyamat előrehaladtával az Európai Parlament egészének további vitára és szavazásra van szüksége a szövegről, és bizonyos esetekben más uniós intézmények, például az Európai Unió Tanácsa jóváhagyására is szükség lehet.

A migrációs paktum előrehaladása kapcsán Hidvéghi Balázs részletesen kifejtette, hogy az miért összeegyeztethetetlen a magyar állásponttal.

A képviselő kiemelte, hogy a kilenc jogszabályt tartalmazó javaslat többek között azt célozza, hogy kvóták szerint osszák szét az illegális bevándorlókat Európában, amit ha egy ország elutasít, akkor pénzügyi büntetéssel lehet sújtani. – Elfogadhatatlan számunkra az, hogy gyakorlatilag migránsgettókat hoznának létre az Európai Unió tagállamaiban ezzel a döntéssel – kommentálta azt, hogy az új szabályok továbbra sem követelnék meg, hogy a bevándorlási kérelmekről Európa határain kívüli szülessen döntés. 

A képviselő azt sérelmezte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ha már Európa határain belül gondolkoznak a migráció kezelésében, akkor az egy kezelhetetlen helyzet kialakulásához vezet. – Az illegálisan érkező bevándorlókat nem lehet megtalálni és nem lehet elküldeni Európából – összegezte az egyik alapvető problémát.

Az EP-képviselő szerint az illegális migráció megfékezésére egyedül a magyar rendszer kínál sikeres megoldást, ami fizikai és jogi határzárral reagált a válságra. 

A mai LIBE bizottsági szavazás a jól működő magyar rendszer elleni támadásként értékelendő

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a brüsszeli törekvések ellenére továbbra is meg fogják védeni Magyarországot az erőltetett migrációtól: „a magyar emberek több ízben is határozattan kimondták, hogy nem akarnak bevándorlóországban élni. Ezért mi határozottan elutasítjuk a migrációs paktumot. Nem fogjuk hagyni, hogy hazánkból bevándorlóországot csináljanak!” – fogalmazott.

 

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.