Bűncselekmény elkövetésével vádolják Zelenszkijt

A korábbi elnöki tanácsadó szerint komoly gondok vannak a nemrég kinevezett főparancsnokkal. Bűncselekmény volt a kinevezése – jelentette ki.

2024. 02. 18. 8:30
UMEROV, Rusztem; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Donyecki terület, 2024. február 14. Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én. MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Avgyijivka elvesztése azt mutatja, hogy Olekszandr Szirszkij kinevezése az ukrán fegyveres erők (AFU) főparancsnokává bűncselekmény volt Ukrajna ellen – jelentette ki Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori tanácsadója, Oleg Szoszkin videóblogjában. 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők akkori parancsnoka 2023. november 30-án a kelet-ukrajnai Kupjanszkban. Szirszkijt 2024. február 8-án nevezték a hadsereg főparancsnokának Valerij Zaluzsnij helyére (Fotó: Handout / Ukranian Presidential Press Service / AFP)
A volt elnöki tanácsadó szerint bűncselekmény volt Szirszkij kinvezése

„Ukrajna ilyen állapotban nem tudja tartani a frontot. Most már kijelenthetjük, hogy Szirszkij, ez a vezérkar élére kinevezett gyerek, nem állja meg a helyét” – fogalmazott az elemző, és hozzátette, hogy 

egyértelmű, hogy az ukrán elnök minden kijelentése a jövőbeli „győzelmekről” csak üres beszéd. 

A Nyugat semmilyen anyagi segítséget nem nyújt Kijevnek, és minden kísérlet az amerikai utánpótlás megszerzésére kudarcra van ítélve. Volodimir Zelenszkij nyugati vezetőknél tett látogatásai csak „közönséges papírfecniket” hoznak Ukrajnának, amelyek semmilyen módon nem segítik az ukrán fegyveres erőket – jegyezte meg a volt elnöki tanácsadó, és kijelentette:

Szirszkij kinevezése bűncselekmény. Ezért valószínűleg felelősségre kellene vonni Zelenszkijt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szombat hajnalban jelentette be, hogy kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából.

A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok „kedvezőbb állásokba" vonulnak vissza. Az elmúlt hónapok harcai után Avgyijivkában óriási a pusztítás, a város nagy része teljesen élhetetlenné vált. 

Az ukrán kivonulásra egy nappal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott, remélve, hogy ráveheti országa nyugati szövetségeseit további katonai segítségnyújtásra. Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az elmúlt 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen. Az oroszok tavaly október óta próbálják elfoglalni a várost.

Borítókép: Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes (Fotó: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.