Orosz—ukrán háború: ennyi maradt Avgyijivkából + videók

Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából – jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szombat hajnalban.

Forrás: MTI2024. 02. 17. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olekszandr Szirszkij azt mondta Facebook-oldalán, hogy a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében úgy döntött, kivonja az ukrán egységeket a városból. 

UMEROV, Rusztem; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium)

A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok „kedvezőbb állásokba" vonulnak vissza. 

Avgyijivkában a több hónapos csata után hatalmas a pusztítás. Az interneten megnézhető felvételeken is jól láthatók a rombolás nyomai.

Szétlőtt házak és terek, összedőlt épületek mindenütt. Igazi szellemvárossá vált a település.

Az ukránok február 16-án kezdték meg a visszavonulást a város déli részéből, mivel a kijevi csapatokat az oroszok általi bekerítés és a felszámolásuk veszélye fenyegette. A felvételeken az is látszik, hogy a jelentős orosz bombázás miatt nehéz volt már védeni a várost, illetve az ukrán csapatok visszavonulását.

A kivonulásra egy nappal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott, remélve, hogy ráveheti országa nyugati szövetségeseit további katonai segítségnyújtásra.

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az elmúlt 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen. Az oroszok tavaly október óta próbálják elfoglalni a várost.

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonája aknavetővel céloz a kelet-ukrajnai Kupjanszk–Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: Antonio Cotrim/MTI/EPA/LUSA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.