Erdély eladása is téma lehet Romániában

„Jön a kampány, és újra Erdély eladásával, az ország szétszakításával állnak elő.”

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. június 13. Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke érkezik a Klaus Iohannis román államfõvel tartandó sajtótájékoztatóra Bukarestben 2023. június 13-án, miután Iohannis kormányalakítással bízta meg Ciolacut. Nicolae Ciuca elõzõ miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy nappal korábban mondott le a kormányfõi posztról a koalíciós egyezmény értelmében. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét terítékre kerülhet Erdély eladása, Románia területi integritásának kérdése a közelgő választási kampányban. Ezt Marcel Ciolacu román miniszterelnök mondta arra utalva, hogy egyes romániai politikai szereplők megint az erdélyi tematikával riogathatják majd a potenciális szavazókat. 

Jön a kampány, és újra Erdély eladásával, az ország szétszakításával állnak elő. Jó emberek, senki nem szakítja szét az országot, s nem adja el Erdélyt. Jelenleg senki nem mer kikezdeni Romániával. Az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk

– fogalmazott a szociáldemokrata kormányfő. 

Hozzátette: 

Nem szabad átvenni a szélsőségesek retorikáját. 

Az Erdély-kérdést egyébként Klaus Johannis is politikai célokra használta korábban. A román államfő 2020-ban azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és annak elnökét, Marcel Ciolacut, hogy segít a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a székelyföldi autonómiára vonatkozó törvénytervezet elfogadásában. Johannis akkor gúnyos hangnemben, magyarul köszöntötte a PSD-t. – A PSD azért harcol a parlament titkos irodáiban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserébe? – tette fel a kérdést egyebek mellett az államfő. Ciolacu egy néhány nappal ezelőtti interjújában kijelentette: nem felejtette el Johannis vádját. 

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője múlt heti, strasbourgi felszólalásában magyarul köszöntötte az EP-ülésén beszédet mondó Klaus Johannist. Emlékeztette arra: négy évvel ezelőtt az államfő a magyar nyelvet eszközként használta politikai ellenfeleivel szemben. Azt is elmondta, hogy Johannis válaszra sem méltatta az RMDSZ-nek a többség-kisebbség paktumra vonatkozó javaslatát. 

Az európai kisebbségvédelemnek vannak olyan sikeres modelljei az Európai Unió tagországaiban, amelyekről Bukarestben még beszélni sem lehet

– hangoztatta Vincze Loránt Strasbourgban.

Borítókép: Marcel Ciolacu miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.