Orosz–ukrán háború: Németország is bedobhatja a törölközőt

Németország képtelen tovább növelni a hadiiparának kapacitását, erről beszélt a német védelmi tárca szóvivője. Az orosz–ukrán háború árnyékában ugyanis túl nagy lett Kijev lőszerigénye.

2024. 02. 07. 20:08
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2024. február 1. Olaf Scholz német kancellár sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/AP/Omar Havana Fotó: Omar Havana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németországnak nincs meg a termelési kapacitása ahhoz, hogy további keretmegállapodásokat kössön az iparral, hogy több lőszert szállítson Ukrajnának – mondta Arne Kollatz, a német védelmi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón, amelyre a Ria Novosztyi orosz hírügynökség hívta fel a figyelmet. A szóvivő úgy fogalmazott:

Úgy gondolom, hogy minden, amit Németországban meg lehetne tenni, már kimerült az ipar vonatkozásában is. Természetesen további keretmegállapodásokat köthetünk, ha a termelési kapacitást növeljük, de a jelenlegi szükségleteket tekintve a lehetőségek határán vagyunk.

Elismerte, hogy bármennyire is szomorúan hangzik, Kijev lőszerigénye túlságosan nagy az orosz–ukrán háborúban. Emlékezetes, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még a davosi Világgazdasági Fórumon beszélt arról, hogy Ukrajna kifogyott a lőszerekből. Élesen bírálta akkor a nyugati kormányokat, hogy nem tesznek meg még ennél is többet az ukrajnai katonai segélyszállítmányok előteremtéséért. 

 

 

Az is emlékezetes, hogy Olaf Scholz német kancellár január végén megjegyezte, ha az Egyesült Államok és az EU-országok felhagynak Ukrajna katonai támogatásával az orosz–ukrán háborúban, Berlin nem lesz képes egyedül megbirkózni ezzel a feladattal.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Omar Havana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.