Oroszország körözést adott ki Navalnij testvére ellen

Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halála után Oroszország a politikus öccsét, Oleg Navalnijt körözési listára tette.

Forrás: TASZSZ2024. 02. 21. 9:30
null
(FILES) Russian opposition leader Alexei Navalny (R) speaks as he stands next to his younger brother Oleg (L) in the village of Naryshkino, in the Oryol region south of Moscow, on June 29, 2018. Russian opposition leader Alexei Navalny died on February 16, 2024 at the Arctic prison colony where he was serving a 19-year-term, Russia's federal penitentiary service said in a statement. (Photo by Vasily MAXIMOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz belügyminisztérium kedden újabb büntetőeljárást kezdeményezett Oleg Navalnij ellen – számolt be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„Oleg Anatoljevics Navalnij. Körözik a büntető törvénykönyv cikke alapján„ – írja a közlemény. Az pontosan nem szerepel, hogy milyen cikkely alapján körözik. A bűnüldöző szervek a TASZSZ-nek azt mondták, hogy Oleg Navalnij ellen új büntetőeljárás indult, anélkül, hogy a cikkelyt pontosítanák.

A moszkvai Preobrazsenszkij bíróság 2021-ben egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Oleg Navalnijra. Az ügyészségi verzió szerint 2021 januárjában a közösségi oldalakon keresztül arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt egy koordinálatlan akcióban, és ezzel megsértette a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre vonatkozó ajánlásokat. Az FSIN képviselői beadványt küldtek a bíróságnak, hogy a felfüggesztett büntetését váltsák valódi büntetésre, mivel nem teljesítette a bírósági ítéletben előírt korlátozásokat. Az FSIN azon állításával kapcsolatban, miszerint Oleg Navalnij az ítélet után nem jelentkezett a végrehajtói ellenőrzésen, 2022 januárjában körözötté nyilvánították.

Nem sokkal korábban Ljudmila Navalnaja egy videóban azzal vádolta meg Vlagyimir Putyint, hogy megölte fiát, Alekszejt.

Oleg Navalnij nem idegen a Kremlnek

2014-ben 3,5 év börtönbüntetésre ítélték állítólagos csalás miatt. A Kreml kritikusai akkor mesterkéltnek minősítették a pert, erről írt a Bild. 2018-ban, amikor Alekszej Navalnij az elnöki posztra pályázott, többször is bíróság elé állították és elítélték csalás és lopás vádjával. Oleg Navalnijt akkor szintén hosszú börtönbüntetésre ítélték. Alekszej Navalnij akkor azzal vádolta az államot, hogy túszul ejtette a testvérét, hogy nyomás alá helyezze.

Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető (jobb) beszél, miközben öccse, Oleg (bal) mellett áll Naryshkino faluban, a Moszkvától délre fekvő Orjol régióban 2018. június 29-én. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2024. február 16-án halt meg a sarkvidéki börtöntelepen, ahol 19 éves büntetését töltötte – közölte közleményében az orosz szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat (Fotó: Vaszilij Maximov/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.