Hová tűnt Navalnij holtteste?

A hideg és távoli Jamal-Nyenyec régióban lévő orosz büntetőtáborban jelentették be a börtönhatóságok Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát. De hol van a holtteste?

Forrás: Bild2024. 02. 18. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz ellenzéki politikus váratlan halálát pénteken jelentette be az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat. Az állami hatóságok vizsgálatot ígértek, a világ közvéleménye és családja azonban egyértelműen az orosz államot és Putyin rendszerét okolja a politikai ambíciókkal rendelkező Alekszej Navalnij haláláért.

Mother of Alexei Navalny arrives at the regional department of Russia's Investigative Committee in Salekhard
Alekszej Navalnij édesanyja érkezik az orosz nyomozó bizottság regionális osztályára Szalehardba (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Az elhunyt Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja azért tette meg a távoli Jamal-Nyenyec régióba vezető utat, hogy még egyszer láthassa halott fiát. Az orosz hatóságok azonban közölték vele, hogy a férfi nincs a szalehardi hullaházban, írta meg a Bild

Navalnij szóvivője a következőképpen írta le az eljárást: „11 órakor érkeztek a büntetőtelepre, és arra kérték őket, hogy várjanak egy órát. Két órát vártak, majd egy alkalmazott odajött hozzájuk, és azt közölte velük, hogy a holttestet a nyomozók már elvitték”.

A hatóságok korábban bejelentették, hogy Navalnij természetes halállal halt meg – és most visszatartják a holttestet? Navalnij támogatói komoly gyanút táplálnak: azzal vádolják az orosz hatóságokat, hogy halála körülményeinek eltussolása érdekében megakadályozzák a holttest átadását.

Nyilvánvaló, hogy a gyilkosok el akarják tüntetni a nyomokat, ezért nem adják át a holttestét, sőt még az édesanyja elől is elrejtik

– magyarázta Navalnij csapata szombaton a Telegramon.

A Charp városában lévő börtönkolónia
A Charp városában lévő börtönkolónia (Fotó: Foto: AZ/AP)

Navalnij halálhírét követően édesanyja a Novaja Gazeta című Kreml-barát lapban így nyilatkozott: „Nem akarok hallani semmilyen részvétnyilvánítást”. Azt is elmondta, hogy a múlt hétfőn látogatta meg fiát a fogolytáborban. „Életben volt, egészséges és tele volt élettel”.

Borítókép: Alekszej Navalnijra emlékeznek a jereváni orosz nagykövetség előtt (Fotó: AFP/Karen Minasyan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.