Navalnij halálát novicsok okozta a felesége szerint

Julija Navalnaja szerint Putyin ölte meg férjét novicsok idegméreg segítségével. Az özvegy folytatja férje munkája. Még mindig sok kérdés tisztázatlan a baleset kapcsán.

2024. 02. 19. 19:32
NAVALNAJA, Julija; NAVALNIJ, Alekszej
München, 2024. február 16. Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ özvegye a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án, férje halálának napján. A 19 évi fegyházbüntetését töltõ 47 éves Navalnijt egy szibériai börtönben érte a halál. MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach Fotó: Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudnak, és arra várnak, hogy Putyin újabb novicsoknyomai eltűnjenek – idézte Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegyének szavait a The Telegraph angol lap. 

Az X-re feltöltött videóban Navalnaja kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megölte a férjét, és ígéretet tett arra, hogy később ismerteti ennek okát is. 

Tudjuk, hogy Putyin pontosan miért ölte meg Alekszejt három napja. Hamarosan elmondjuk

– fogalmazott. 

Az özvegy kijelentette, hogy az orosz hatóságok megakadályozták, hogy a család láthassa a holtestet, azért, hogy a gyilkosságot elrejthessék:

Most elrejtik a testét, nem hajlandók megmutatni az anyjának, nem hajlandók átadni. Hazudnak, és arra várnak, hogy Putyin újabb novicsoknyomai eltűnjenek.

Hasonlóan nyilatkozott Ivan Zsdanov, a Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának vezetője is.

2020. augusztus 20-án novicsok idegmérget csempésztek Navalnij szállodai szobájába, akkor hosszú németországi gyógykezelést követően tért vissza Oroszországba 2021-ben. Már a repülőtéren letartóztatták, és több eljárásban bűnösnek találták. Börtönbüntetését töltötte a Jamal–Nyenyec Autonóm Körzetben, amikor pénteken séta után rosszul lett, a kiérkező orvosok állapították meg a halálát – állt az akkor kiadott közleményben.

Navalnaja a videóban ígéretet tesz arra, hogy folytatja férje munkáját. Mint elmondta:

továbbra is küzdeni fogok a hazánkért, és arra kérlek benneteket, hogy álljatok mellém. Arra kérlek, oszd meg a felháborodást, a haragot és a gyűlöletet azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket. Ezt az (új) Oroszországot veled akarom építeni: csak így nem lesz hiábavaló ez az elképzelhetetlen áldozat, amit hozott. Én nem félek, hát neked sem kellene.

Hétfőn az Európai Unió vezető tisztségviselői is találkoztak Navalnajával és támogató üzenetet küldtek az orosz ellenzéknek. 

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kijelentette, hogy az európai uniós tagállamoknak újabb szankciókat kell javasolni azok ellen, akik felelősek Navalnij haláláért.

Teljesen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyen, nos, őszintén szólva ellenszenves kijelentéseket tegyenek. Ezek a kijelentések természetesen nem okozhatnak kárt államfőnknek

– reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, utalva az Egyesült Államokból és Európából érkező Navalnij halálát követő reakciókra. 

A Navalnij halálával kapcsolatos nyomozás folyamatban van, és az orosz törvényeknek megfelelően folyik – jelentette ki a szóvivő, majd a kérdésre, hogy hogyan reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök a halálhírre válaszolva hozzátette: Nincs hozzáfűznivalóm.

Beszámolók szerint sok az ellentmondás a halálesettel kapcsolatban: nem derült ki a halál oka, Navalnij édesanyja is ellentmondásos információkat kapott a holttestről, amelynek vizsgálata még mindig zajlik.

Borítókép: München, 2024. február 16. Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.