Szófia állítólagos orosz kémet tartóztatott le

Bulgáriában őrizetbe vették a Belügyminisztérium egyik alkalmazottját. A gyanú szerint Oroszországnak kémkedett.

2024. 02. 05. 16:59
Dark,Silhouette,Of,A,Man,In,A,Raincoat,With,A
kém
1846264849 Fotó: alexkoral/shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztviselőt a Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóság épületében tartott házkutatás során vették őrizetbe, írta az rbc.ua.

A hírportál forrásai szerint titkos információk átadásával vádolják a bulgáriai orosz nagykövetség volt alkalmazottját, akit korábban persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

Az első információk szerint az akciót a belügyminisztérium belbiztonsági osztálya és a szófiai városi ügyészség közösen hajtotta végre. A nyomozáshoz közel álló forrásokból származó nem hivatalos információk szerint Oroszországnak történő kémkedéssel kapcsolatos razziáról van szó. A tevékenység gyanúsítottja az Állami Határrendőrség egyik alkalmazottja. A nyomozás továbbra is folyik.

Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Nemzetközi Kémmúzeum)

A brit főügyészség nemrég jelentette be, hogy öt bolgár állampolgár ellen emelnek vádat az Orosz Föderációnak való kémkedés gyanújával. A Telegraph arról számolt be, hogy az orosz kémhálózat három bolgár tagja a nyugat-londoni Northolt katonai létesítmény közelében lévő ingatlanokhoz köthetők. A brit bűnüldöző szervek még tavaly augusztusban tartóztatták le őket.

A Spiegel azt írta, hogy a Wirecard fizetési cég korábbi igazgatóját, Jan Marsaleket gyanúsítják a Nagy-Britanniában kémkedéssel foglalkozó orosz ügynökhálózat finanszírozásával és irányításával. Az idén induló per előreláthatólag körülbelül hat hétig tart majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Alexkoral/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.