Teljesen szavahihetetlenné vált Emmanuel Macron

Elszigetelte magát Emmanuel Macron francia elnök mind diplomáciailag, mind a saját országában azzal a kijelentésével, hogy nincs kizárva a nyugati csapatok Ukrajnába küldése. Ezt a lehetőséget szinte az összes európai ország és a NATO is azonnal visszautasította, Franciaországban pedig könnyelműséggel vádolják az elnököt.

2024. 02. 28. 9:10
null
FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-MACRON-PRESS Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem az európai, sem a francia közhangulatot nem tükrözte Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, miszerint nincs kizárva, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába. Hiába próbálták később egyes francia tisztségviselők tompítani Macron szavait, a kijelentés dühös reakciókat váltott ki Európa-szerte.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes

Kérdés, valójában meddig lenne hajlandó elmenni a francia elnök, az eddigi szenvedélyes szólamait ugyanis nem igazán követték tettek. Emmanuel Macron úgy próbál az Ukrajna melletti nyugati egység helyreállítójának szerepében tetszelegni, hogy Franciaországot sem tudja maga mögé állítani – mutat rá a Politico hírportál.

Az államfő kijelentését az összes ellenzéki párt elítélte.

Nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e egy ilyen kijelentés komolyságával. Emmanuel Macron hadvezért játszik, de a gyermekeink életéről beszél ilyen meggondolatlanul. Béke vagy háború kérdése az országunkban

− írta Marine Le Pen az X-en.

Az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Melenchon szerint őrültség összeugrasztani két atomhatalmat, míg a szocialista Olivier Faure könnyelműségnek nevezte Macron szavait – írja a Le Figaro francia napilap.

Nemcsak a politikusok, de az egyszerű polgárok sem rajonganak az elnök ötletéért, a franciák ugyanis egyáltalán nem tekintik az ukrajnai harcokat annak az európai demokráciát védő civilizációs háborúnak, amelynek Macron próbálja beállítani. Az IFOP közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint mostanra csak a franciák 58 százaléka szimpatizál Ukrajnával, ami 24 százalékos zuhanás a háború kezdetéhez képest.

A fegyverek küldését még kevesebben, csupán a válaszadók ötven százaléka támogatta, ez 15 százalékos csökkenés 2022-höz képest. A szankciók eredeti 72 százalékos támogatottsága mostanra 62 százalékra esett.

A francia gazdák szemében különösen vörös posztónak számít Ukrajna támogatása, ugyanis az olcsó ukrán gabona és baromfi az ő megélhetésüket veszélyezteti. A közhangulatot jól mutatja, hogy az egyik gazdaszervezeti vezető, Damien Radet szerint Ukrajna nem európai ország, és semmi köze a történelmünkhöz. 
 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.