Vlagyimir Putyin elsöprő fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást

Rekordszámú részvétel volt a mai oroszországi elnökválasztáson az orosz választási illetékesek szerint. Az exit poll és a választási bizottság adatai szerint is elsöprő győzelmet aratott Vlagyimir Putyin.

2024. 03. 17. 20:10
Putin wins Russian presidential election, first official results show
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 17: A general view of the Russia's Central Electoral Commission (CEC) Headquarters in Moscow, Russia on March 17, 2024. Putin wins Russian presidential election with 87.97% of the vote, first official results show. Sefa Karacan / Anadolu (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,26 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson a jegyzőkönyvek 60 százalékának feldolgozása után – értesült a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Nyikolaj Haritonov a szavazatok 4,11 százalékát, Vlagyiszlav Davankov a 3,92 százalékát, Leonyid Szluckij pedig a 3,06 százalékát szerezte meg a részeredmények szerint. 

Mindez azt is jelenti, hogy a szavazatok több mint felét biztosan megszerezte Putyin, így nem lesz szükség második fordulóra, az elnököt ismét megválasztották – igaz, hivatalosan csak holnap jelenthetik be.

 

 

A Központi Választási Bizottság és a helyi választási bizottságok adatai szerint a Donyecki Népköztársaságban a hivatalban lévő államfő a szavazatok 95,23 százalékát szerezte meg – közölte Vlagyimir Viszockij, a regionális választási bizottság elnöke. Ez az adat minden bizonnyal sokat fog változni, mert a szavazatok csak töredékét dolgozták fel eddig.

A Luhanszki Népköztársaságban a jegyzőkönyvek 100 százalékos feldolgozása után Vlagyimir Putyin a szavazatok 94,12 százalékát szerezte meg. Második lett Leonyid Szluckij, akit a választók 2,13 százaléka támogatott. Nyikolaj Haritonov a szavazatok 1,91 százalékát, Vlagyiszlav Davankov 1,39 százalékát kapta. A Zaporizzsjai területen a jegyzőkönyvek 90,29 százalékának feldolgozása után Putyin a szavazatok 92,95 százalékát szerezte meg. Szluckij a második helyen áll - őt a választók 2,47 százaléka támogatta. Haritonov a szavazatok 2,17 százalékát, Davankov 1,83 százalékát szerezte meg.

Az exit poll szerint is óriási győzelmet aratott Vlagyimir Putyin. Az Orosz Közvélemény-kutató Központ exit pollja szerint az emberek 87,97 százaléka szavazott a hivatalban lévő elnökre.

Vlagyimir Putyin már meg is kapta az első gratulációt. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán üzent az elnöknek.

Gratulálok Vlagyimir Putyinnak az orosz elnökválasztáson aratott fényes győzelméhez

– fogalmazott Medvegyev egykori elnök.

Borítókép: Elsöprő győzelmet arathatott Vlagyimir Putyin az orosz elnökválasztáson (Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.