Két jelentős témájuk maradt a vezetőknek az uniós csúcson

Az Európai Tanács ülésén sok témában született megegyezés, de nem mindenben.

2024. 03. 22. 8:55
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart a brüsszeli EU-csúcstalálkozó első napjának végén, 2024. március 21-én. (Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamainak kormány- és államfői két jelentős témát hagytak az Európai Tanács (EiT) ülésének második napjára. Ezek pedig az agrárpolitika és Törökország.

Munkaülés vár még a vezetőkre. Pénteken megvitatják a napirenden lévő pontokat, és elválik, hogy meg tudnak-e egyezni az egységes következtetések elfogadásáról.

Az EiT első napján jelentős témákban születtek végkövetkeztetések, többek között a Közel-Kelet helyzetéről, Ukrajnáról, a biztonság és védelem témaköréről és az EU bővítéséről és reformjáról.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarország csak úgy tudott elfogadni bizonyos elemeket, mint például az ukrán bővítés irányában tett bizonyos passzusokat, hogy az ülés jegyzőkönyvéhez csatoltatta a következő passzust: „Magyarországnak fenntartásai vannak bizonyos uniós politikák stratégiai irányvonalát illetően az Ukrajnában zajló háború irányába”.

Az ülés után az érintett tagállamok részt vesznek az euróövezeti csúcstalálkozón is, ahol a résztvevők megvitatják majd az eurócsoport által a tőkepiaci unió jövőjéről kiadott jelentést.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart a brüsszeli EU-csúcstalálkozó első napjának végén, 2024. március 21-én. (Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.