Mutatjuk, miről egyeztek meg az uniós csúcs első napján a kormány- és államfők

Egységesen elfogadott következtetéseket szült az EU-csúcs első napja, de ahhoz, hogy ez így legyen, külön nyilatkozat kerül a jegyzőkönyvbe a magyar fél kezdeményezésére.

2024. 03. 21. 22:50
Hosszú nap áll az uniós kormány-és államfők mögött (Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az Európai Tanács ülésének első napja. Az alapvetően kevesebb politikai feszültséggel övezett csúcstalálkozón fontos megállapodások születtek. Kedvező döntés született az uniós csúcson Bosznia-Hercegovina csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ezentúl a bővítésről és reformokról szóló következtetések kitértek arra is, hogy felkéri a tanácsot, hogy az Ukrajnára és a Moldovai Köztársaságra vonatkozó tárgyalási keretek tervezetének benyújtását követően azokat mielőbb fogadja el és haladéktalanul folytassa a munkát.

A csúcson egységes nyilatkozatot fogadtak el a Közel-Kelet helyzetéről, amiben elítélték a Hamász terrortámadását, elismerték Izrael jogát az önvédelemhez és megerősítették az ENSZ UNRWA szervezetének felülvizsgálatának fontos szerepét.

Emellett következtetés született Ukrajnáról: az elfogadott szöveg elítéli Oroszország háborús agresszióját és elismeri Ukrajna önvédelmi jogát, amiben támogatásáról is biztosítja. Érdekes, hogy a szöveg rövidre zárja a kialakult szemantikai vitát, és a támogatásról úgy fogalmaz, hogy azt az EU fenntartja, „ameddig csak kell”. Az egyik legkomplexebb kérdésben – hogy a befagyasztott orosz vagyonok termelte hozamot ukrán katonai támogatások finanszírozására fordítsák, az elfogadott szöveg értelmében – a tanácsot kérik, hogy vigye előre a munkát.

Ami a biztonság és védelem témakörét illeti, szintén meg tudtak állapodni közös következtetésekben. Egy előremutató és eltökélt nyelvezetű, átfogó szöveg született. Ebben kitérnek kooperatív és közös védelmi beruházásokra, a kutatástól és fejlesztéstől a tervezési szakaszig, az iparosításig és a közös beszerzésekig. 

Összességében az európai védelmi ipar általánosságban megnövekedett ellenálló képességét és a tagállamok közötti együttműködés megkönnyítését célozza a dokumentum, nem elfelejtve, hogy a továbbra is a NATO marad a kollektív védelem alapja az EU tagjainak.

Az Európai Tanácsot az EU tagállamainak állam- és kormányfői alkotják. A tanácsot az EU tagállamainak miniszterei alkotják. A tanácsot az EU tanácsának soros elnöksége vezeti. Az Európai Tanács állítja fel az EU stratégiai irányvonalát és dönt a legfontosabb kérdésekről, mint az EU gazdasága, kül- és biztonságpolitikája, valamint az EU külső kapcsolatai. A tanács dönt konkrét jogszabályokról, valamint koordinálja a tagállamok közötti együttműködést bizonyos politikai, gazdasági és jogi területeken.

A fent felsorolt elemeket Magyarország el tudta fogadni, de mivel bizonyos pontokkal nem ért egyet – például az ukrán bővítés irányában képviselt uniós állásponttal –, külön nyilatkozatot hoztak. Az Európai Tanács ülésének jegyzőkönyvéhez csatolják a következő passzust: „Magyarországnak fenntartásai vannak bizonyos uniós politikák stratégiai irányvonalát illetően az Ukrajnában zajló háború irányába”.

Pénteken várhatóan az agrárszektorról vitáznak a tagállamok vezetői, és megvitatják a Törökországot érintő kérdéseket.

Borítókép: Hosszú nap áll az uniós kormány- és államfők mögött (Fotó: AFP/Anadolu/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.