Döntés született az uniós csúcson a közel-keleti helyzetről

Az Európai Tanács elnöke szerint erős és egységes nyilatkozat született.

2024. 03. 21. 21:44
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik az elsõ napi ülés elõtt, 2024. március 21-én. MTI/EPA/Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács ülésén egységes nyilatkozatot fogadtak el a közel-keleti helyzet kapcsán. A csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat több célt is szolgál, szimbolikus értéke van, jogi következményei is lehetnek, de minden esetben kulcsfontosságú szerepet játszanak az EU politikájának alakításában és az EU álláspontjának képviseletében a nemzetközi színtéren.

Az Európai Tanács emlékeztet korábbi következtetéseire, amelyekben a lehető leghatározottabban elítélte a Hamászt a 2023. október 7-i, Izrael-szerte elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadások miatt, elismerve Izrael jogát ahhoz, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, és felszólított a túszok azonnali és feltétel nélküli felszabadítására

– áll a szövegben. 

Ami viszont szemet szúrhat az elfogadott szövegben, hogy az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) nevet viselő szervezete kapcsán megerősítésre került az átfogó vizsgálat elvégzésének szüksége.

Az uniós kormány- és államfők által elfogadott szöveg megjegyzi, hogy a szervezet által végzett munka kulcsfontosságú, ugyanakkor a felmerült vádak miatt várják a szervezet vizsgálatának eredményeit.

Az UNRWA kapcsán azért indult belső és külső vizsgálat, mert a szervezet 12 tagjáról felmerült, hogy érintettek lehetnek az október 7-i támadásokban.

A nyilatkozatban közös célként a tartós béke megteremtését határozták meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.