Bábeli zavar: nem tudja eldönteni Brüsszel, hogy mit mondjon Ukrajna kapcsán

Bóka János szerint az EU tevékenysége olyan politikai vitákat generál, amik elkerülhetők lennének.

2024. 03. 19. 18:53
BÓKA János
Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter beszédet mond a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület megalakulásának 5. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2024. március 13-án.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Általános Ügyek Tanácsának meghatározó napirendi pontja volt a csütörtök-pénteki Európai Tanácsnak az előkészítése – fogalmazott Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter a formáció ülése után tartott sajtótájékoztatóján.  Bóka János arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy az elmúlt hetekben az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatban az eddigi, viszonylag határozott politikai keretek helyett stratégiai bizonytalanságot kíván kelteni a tekintetben, hogy Ukrajnában milyen politikát visz, illetve milyen eseményekre, milyen reakció várható az Európai Unió részéről.

A stratégiai bizonytalanságot az szüli, hogy az uniós dokumentumokban új nyelvezetben beszélnek Ukrajnáról. Eddig úgy szólt Brüsszel álláspontja, hogy Ukrajnát addig támogatja, ameddig csak kell. A közelmúltban azonban felmerült a „bármit, ami szükséges” beszédelem. Mivel ez több tagállam számára is túl erős lehet, a dokumentumokban most egy középutat próbáltak létrehozni, az „olyan intenzíven, ahogyan szükséges” kifejezés a jelenlegi megközelítés.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy nem teljesen világos, hogy a jelenlegi megfogalmazás miben különbözik az előzőtől, és ennek tisztázásának hiányában nem is lehet felelősen állást foglalni. Az ülésen jelezte, hogy problémát jelent Magyarország számára, hogy az Európai Uniónak érdekében áll stratégiai bizonytalanságot létrehozni.

Egyrészt azért, mert ez bizonytalanságot eredményez az Európai Unión belül is, másrészt pedig megalapozatlan elvárásokat gerjeszt Ukrajnában, ami utána olyan politikai vitákat generál, amelyek elkerülhetők lennének

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az Európai Tanács ülésén kell majd ezt a bizonytalanságot rendezniük.

Bóka János az ülés többi kiemelt pontjáról támogató hangnemben beszélt, mivel a közel-keleti helyzet, a biztonság- és védelempolitika és a migráció külső dimenzióinak a kérdésében általánosabb az egyetértés a tagállamok között az irányok kijelölésében. Ezek a kérdések mentén indul majd csütörtökön az EU-csúcs.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület megalakulásának 5. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2024. március 13-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.