Megállíthatatlan a migránsáradat Európa déli határánál

2024 első két hónapjában a tavalyi évhez hasonló, rekordszámú illegális határátlépést regisztráltak. Jelenleg a legmeredekebb emelkedést mutató útvonal Nyugat-Afrikából vezet az európai kontinensre, itt megötszöröződött a belépő migránsok száma.

2024. 03. 14. 22:08
Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötõjébe 2024. január 3-án. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol) Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A migráció valóság. Semmi sem akadályozhatja meg az embereket a határ átlépésében. Se fal, se kerítés, se tenger, se folyó – nyilatkozta Hans Leutens a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, számolt be róla a Remix hírportál.

2024 első két hónapjában 31 200 illegális határátlépés történt, ami egyezést mutat a tavalyi, rekordközeli adatokkal. A Nyugat-Afrikából Európába vezető útvonal önmagában 541 százalékos emelkedést mutatott a januári és februári adatok tükrében. Ez a tendencia már a tavalyi évben megkezdődött, akkor 2022-höz képet másfélszer annyian választották ezt a területet arra, hogy Európába érkezzenek.

A nyugat-afrikai útvonal továbbra is a legforgalmasabb migrációs útvonal az EU-ban, januárban és februárban közel 12 100 fő érkezett. Ez volt a legmagasabb szám ebben a két hónapban, mióta a Frontex 2011-ben megkezdte az adatgyűjtést

– adata hírül a Frontex.

A migránsok csempészetére szakosodott bandák a Kanári-szigetekre szállítják csónakokon a Szubszahara irányából érkező illegális bevándorlókat, akik ilyen életveszélyes módon jutnak át a kontinensre is. A kelet-mediterrán útvonal 117 százalékos emelkedést mutatott az év első két hónapjában. A tavalyi évben a legtöbb migránst áteresztő közép-mediterrán útvonal egyelőre csökkenést mutat. 2023-ban volt a legmagasabb az érkező migránsok száma Európában a 2016-os rekordév óta.

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.