Újabb embereket vettek őrizetbe a moszkvai terrortámadással kapcsolatban

Tádzsikisztán a héten kilenc embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a moszkvai koncertteremben múlt pénteken történt lövöldözésért felelősséget vállaló iszlamista csoporttal – közölték tádzsik biztonsági források a Reuterssel.

Forrás: Reuters2024. 03. 29. 13:28
Suspect of Crocus City Hall's deadly attack appears at Basmanny District Court in Moscow
Alisher Kasimov bűntársa a Crocus City Hall elleni március 22-i terrortámadásban, megjelenik a moszkvai Basmannij Kerületi Bíróságon 2024. március 26-án megtartandó tárgyaláson. Fotó: Basmanny Court Press Service Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt húsz év legbrutálisabb oroszországi támadása mögött álló négy elkövető tádzsik állampolgár. Őket hét másik gyanúsítottal együtt tartóztatták le, akik közül néhányan szintén a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságból származnak, közölte a Reuters hírügynökség.

A krasznogorszki Crocus City Hall koncertterem elleni támadásnak az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdai adatai szerint 143 áldozata van. A tádzsik állampolgárságú elkövetőket elfogták és letartóztatták, ellenük terrorizmus vádjával indult büntetőeljárás.

A tádzsikisztáni állambiztonsági szolgálat hétfőn további kilenc embert vett őrizetbe Vakhdat városában, a gyanúsítottak jelenleg a fővárosban, Dusanbéban vannak – közölte szűkszavúan a kormányzati forrás, további információk nélkül. 

Tádzsikisztán, amely egy orosz katonai bázisnak is helyet ad, a feltételezett tettesek családjait is átadta, hogy az orosz nyomozók kihallgathassák őket Dusanbéban – írja a Reuters.

A tádzsikok a Navruz ősi fesztivált ünneplik a tavasz első napján Közép-Ázsiában, Dusanbéban 2024. március 23-án (Fotó: AFP/Nasim Isamov)

Az Afganisztánnal határos, túlnyomórészt muszlimok lakta tízmilliós ország gazdasága nagymértékben függ Oroszországtól.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a koncertterem elleni támadásért, ezen belül titkosszolgálati források szerint a hálózat afganisztáni ága, az Iszlám Állam Horaszán (ISIS-K) hajtotta végre a terrorakciót.

Az orosz nyomozók csütörtökön közölték, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy a koncertteremben történt merényletek elkövetői „ukrán nacionalistákkal” állnak kapcsolatban, amit az Egyesült Államok azonnal alaptalan propagandaként utasított el. 

Kijev határozottan tagadta, hogy köze lenne a koncertterem elleni támadáshoz.

Borítókép: Alisher Kasimov bűntársa a Crocus City Hall elleni március 22-i terrortámadásban megjelenik a moszkvai Basmannij Kerületi Bíróságon 2024. március 26-án megtartandó tárgyaláson (Fotó: AFP/Anadolu/Basmanny Court Press Service)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.